Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Rocketman Concept: Mini Mini (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Větší, širší a delší začíná být v automobilové branži out. Mini se studií Rocketman vrací mezi nejmenší vozy.

Britská značka se vrací ke konceptu původního Mini z konce padesátých let. Rocketman připravený pro ženevský autosalon má podobně jako populární prapředek nabídnout malé vnější rozměry, přiměřeně prostorný interiér a nízké provozní náklady. To vše je navíc zabaleno do atraktivního značkového designu.

Mini Rocketman Concept je dlouhý 3.419 mm, široký 1.907 mm a vysoký 1.398 mm.

Základem konceptu je prostorový rám z uhlíkových vláken, který v některých částech karoserie i interiéru vystupuje na povrch. Design rozvíjí současný styl sériových modelů a přidává několik nových prvků.

Interiér má uspořádání 3+1. Podobně jako u Toyoty iQ je místo za řidičem spíše nouzové pro malé děti nebo menší dospělé na krátké cesty. V prostoru pro posádku zaujme design sedadel i palubní desky, v jejímž středu je umístěn displej s 3-D grafikou. Trackball na volantu slouží k ovládání multimediálního systému iDrive.

K nejzajímavějším prvkům konceptu patří přístup do interiéru a do zavazadlového prostoru.

U většiny automobilu s jedním párem dveří si musí majitelé při parkování v úzkých prostorách při nastupování a vystupování poradit s delšími dveřmi, které potřebují širší mezeru. Nový koncept Mini přichází s řešení, které vzdáleně připomíná Renault Avantime. Uchycení na dvou kloubech zjednodušuje přístup na přední i zadní sedadla a zároveň má menší nároky na šířku prostoru, kde jsou dveře otevírány.

Zavazadlový prostor konceptu rovněž opouští zažité standardy malých hatchbacků. Dvoudílné víko zavazadelníku sice není žádným extrémem, ale spodní část se vysouvá i s podlahou zavazadlového prostoru 350 mm za vůz. V této poloze může zůstat i za jízdy a posloužit jako nosič objemnějších a neskladných nákladů. Horní část zasahuje hluboko do střechy a při otevření tak zlepšuje přístup do prostoru pro zavazadla.

Mini se prozatím nezmiňuje o technice ukryté pod kapotou konceptu, ale Rocketman i na 18palcových kolech má mít průměrnou spotřebu do 3 litrů na 100 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)