Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaná Mazda MX-5 dorazí do Evropy na podzim

David Bureš
Diskuze (0)
Faceliftovaná MX-5 přijede s agresivněji tvarovanou přídí a aktivní kapotou.

Krátce po představení modernizované Mazdy MX-5 pro japonský trh tu jsou informace o verzi pro Evropu. Změny jsou totožné s variantou pro zemi vycházejícího slunce.

První exempláře faceliftované MX-5 již sjíždějí z výrobní linky továrny v Hirošimě, automobil se na starém kontinentu začne prodávat během letošního podzimu.

MX-5 dostala nový design přídě, díky kterému působí agresivnějším dojmem. Přepracována byla maska chladiče a okolí mlhových světel. Mazda tvrdí, že při návrhu nových dílů se dbalo na to, aby vážily co nejméně. Šedý odstín Metropolitan byl nahrazen novou šedou Dolphin. Uvnitř byl upraven dekor palubní desky, jemuž odpovídají upravená ramena volantu.

Novinkou je aktivní kapota snižující riziko poranění sražených chodců. Její zadní část se zvedne, pokud senzory detekují náraz. To zvětší prostor mezi relativně měkkou kapotou a motorem. Upravený přední nárazník pak snižuje riziko poranění nohou sražených chodců.

Pohyb škrticí klapky a míra stlačení plynového pedálu jsou u vozů s manuální převodovkou nyní kontrolovány odděleně. To má dle Mazdy zvýšit vzrušení během lineárního zrychlení, navíc to má řidiči poskytnout větší kontrolu během akcelerace z nízkých rychlostí.

Přepracován byl posilovač brzd. Řidič má mít díky tomu větší kontrolu nad brzděním, akcelerace po brzdění je hladší a jezdec navíc po brzdění snadněji dosáhne požadované rychlosti vozidla.

O změnách na pohonných jednotkách Mazda nehovoří. Na českém trhu je MX-5 v současné době k dispozici s atmosférickými zážehovými čtyřválci o objemu 1,8 l a 2,0 l. Ty disponují výkony 93 kW, resp. 118 kW.

David Bureš
Diskuze (0)