Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Fiat Ducato detailně a s novými fotografiemi (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ve druhé polovině dubna byla odhalena podoba nového Fiatu Ducato a nyní italská automobilka zveřejnila nové informace i fotografie.

Fiat novou podobu Ducata uvádí jako šestou generaci bestselleru značky Fiat Professional, která v předchozích pěti generacích za uplynulých 33 let své existence zaznamenala řadu mezinárodních ocenění a komerčních úspěchů. Jedním z nich má být i skutečnost, že bylo od roku 1981 dodnes prodáno přes 2,6 milionu vozidel.

Nový design především v oblasti předních partií karoserie má vyvolávat dojem dynamiky, bezpečnosti, kvality a robustnosti zároveň. Fiat u Ducata na rozdíl od sesterských modelů značek Citroën a Peugeot nabídce dvě různá provedení masky chladiče. Zcela nově je vedle navržen i třídílný přední nárazník, který má svým provedení snižovat náklady na opravy v případě poškození a dalšími novinkami exteriéru jsou hlavní světlomety s integrovanými LED pro denní svícení, nová 16-palcová kola a ochrana podvozku.

Nové Ducato nabídne tři varianty interiéru, které jsou označeny Classic, Tecno a Lounge. Společně s novým provedením přístrojového štítu jsou použita i nová sedadla, která mají posádce poskytovat špičkový komfort při dlouhých cestách. Fiat vedle nich vyzdvihuje i řadu úložných prostorů, držák nápojů zabudovány ve středové konzole a multifunkční držák uprostřed přístrojového panelu, který je vhodný pro tablety, chytré telefony i jako držák papírů.

K pohodlí řidiče a jeho případných spolucestujících má přispět přepracovaný systém vytápění a klimatizace. Všechna autorádia určená pro Ducato jsou standardně vybavena MP3 přehrávačem a rozhraním Bluetooth. Vrcholné verze pak zahrnují navíc pětipalcovou barevnou dotykovou obrazovku, couvací kameru, zabudovanou navigaci a digitální rádio DAB.

Vedle komfortních prvků výbavy se Ducato pyšní i rozsáhlou nabídku bezpečnostních a asistenčních systémů. Příkladem může být elektronická kontrola stability ESP, která je nabízená jako standardní prvek v rámci celé řady. Ta byla navíc doplněna o kontrolu proti převrácení, jež zvyšuje komfort a chrání přepravovaný náklad před neočekávaným pohybem, a detekcí zatížení LAC. Nechybí funkce Hill Holder, protiprokluzový systém ASR a elektronický brzdový asistent EBA.

Pro lepší manévrovatelnost a jízdní komfort je v kombinaci s motory MultiJet 2.3 a 3.0 standardně nabízen variabilní posilovač řízení Servotronic. Volit lze pak i další asistenční systémy, jakými jsou Traction+ (spolu s funkcí Hill Descent Control), sledování jízdních pruhů a systém rozpoznávání dopravního značení.

Paleta pohonných jednotek pro modernizovaný Fiat Ducato bude při uvedení na trh zahrnovat čtveřicu čtyřválcových turbodieselů MultiJet II Euro 5+ s objemy od 2,0 do 3,0 litru. Nejmenší z nabízených motorů bude standardně spojen s pětistupňovou manuální převodovkou, zatímco pro agregáty s objemy 2,3 l a 3,0 l jsou určeny šestistupňové manuální převodovky, které může na přání nahradit robotizovaná převodovka Comfort Matic.

Fiat Ducato - technická data
Motor2.0 MultiJet2.3 MultiJet2.3 MultiJet3.0 MultiJet
Zdvihový objem [cm3]1956228722872999
Válce/ventily4/44/44/44/4
Největší výkon [kW/min-1]85/370096/3600109/3600130/3500
Největší toč. mom. [Nm/min-1]

280/1500320/1800350/1500400/1400
Komb. spotřeba [l/100 km]6,36,46,47,7
Emise CO2 [g/km]165170170203

Pro motory o objemu 2,3 litru je navíc k dispozici systém Start&Stop a ukazatel nejvhodnějšího zařazeného rychlostního stupně. Tyto prvky mají především v městském provozu přispívat k snížení spotřeby až o 15 %.

Důkladná modernizace Ducatu přinesla i novinky v oblasti konstrukce, které zvyšují tuhost karoserie. Přepracován byl i brzdový systém s větší brzdovými kotouči a zavěšení kol, i když vpředu je i nadále použita náprava typu McPherson a vzadu tuhá náprava odpružená listovými pery, která ovšem využívá kompozitní materiály. Díky všem změnám provedeným na karoserii a podvozku se může Ducato pochlubit nejvyšší celkovou hmotností přes 4,4 tuny a užitečnou hmotností přes 2,1 tuny u dodávek s jednomontáží na zadní nápravě.

Fiat ve svých materiálech uvádí, že kombinací různých variant karoserií, motorů a dalších mechanických komponent lze vytvořit až 10 000 různých variant pro dopravu nákladu, osob nebo jako podvozky pro další dostavbu.

Řada dodávkových verzí nabízí volbu mezi osmi objemy nákladového prostoru v rozmezí 8 až 17 m3. Nové Ducato bude v případě dodávek k dispozici ve čtyřech délkách a třech výškách karoserie, podvozky pro další dostavbu pak nabídnou šest délek.

Ducato již před lety překročilo hranice Evropy a dostalo se na ruský trh, Blízký východ a také do Austrálie. V současné době je Fiat Ducato nabízen na více než 80 trzích světa včetně Severní Ameriky, kde byl letos uveden pod značkou Ram Trucks.



Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)