Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan Aero 8 se vrací (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Morgan po krátké přestávce oživil označení Aero 8 a stejně jako v letech 2001 až 2010 jej nese dvoumístný roadster s plátěnou střechou.

Morgan nejprve prostřednictvím dvojice snímků naznačil, že na letošním autosalonu v Ženevě představí nový model a s třetím snímkem zveřejněným jen těsně před samotnou premiérou potvrdil, že se bude jednat o nový Aero 8.

První den ženevského autosalonu pak přinesl kompletní odhalení novinky značky Morgan a zároveň potvrzení, že se jedná o další evoluci původního Aero 8, resp. současných zástupců této modelové řady v podobě targy Aero Supersports a Aero Coupe.

Nový Morgan Aero 8 může na první pohled působit jako starý známý a minimálně v oblasti předních partií tomu tak ve skutečnosti je, ale design zadních partií je navržen zcela nově a oproti původnímu provedení přináší řadu změn.

Linie zadních blatníků jsou výrazně uhlazenější a plynulejším dojmem působí i další části zádi včetně rozměrného víka skromného zavazadlového prostoru, u nějž designéři a konstruktéři Morganu sáhli po poněkud netradičním způsobu otevírání směrem nahoru a následně dozadu.

Morgan Aero 8 má oslovit zájemce o klasický britský roadster, který jim zároveň nabídne moderní techniku a nebude tak spartánský jako sesterský model Plus 8. Samozřejmostí pro novinku jsou proto dveře se elektricky ovládanými okny a kromě plátěné střechy je k dispozici i odnímatelný hardtop, s nímž se může Aero 8 proměnit v útulné dvoumístné kupé.

Pod ladnými liniemi karoserie se ukrývá pro řadu Aero typický voštinový podvozek z hliníkové slitiny. V dlouhé přídí je uložen vidlicový osmiválec BMW o objemu 4799 cm3, který poskytuje výkon 270 kW (367 k) a točivý moment 490 N.m. Prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky jsou poháněna zadní kola.

Roadster dlouhý 4147 mm, široký 1751 mm a vysoký 1248 mm je s hmotností 1180 kg schopen dosáhnout maximální rychlosti 273 km/h. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne za 4,5 s s manuální převodovkou a spotřeba paliva v kombinovaném provozu má být 12,1 l benzinu na 100 km.

Budoucí majitelé mohou počítat s ABS, EBD, posilovačem řízení, tempomatem, airbagy automatickou klimatizací i výkonným audio systémem. Na přání pak bude k dispozici multimediální systém s dotykovým displejem, Sedadla s karbonovou kostrou, na míru připravené sady zavazadel a řada dalších individualizačních prvků.

V souvislosti s představením nového Aero 8, jehož výroba se má rozběhnout ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, potvrdil Morgan, že produkce současných modelů Aero Supersports a Aero Coupé skončí již v dubnu 2015.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - Hammunasakra
4. 3. 2015 21:32
Re: Škoda, že tento...
Však je to motor původem vod Alpiny :yes: :-)
4. 3. 2015 20:08
Škoda, že tento...
... výborný motor již v BMW nenajdeme, vlastně už v žádném BMW atmosférický motor není. Tento motor jsem zažil v BMW 550i a byl prostě skvělý, v 1100 kg těžkém roadsteru to bude perfektní :yes:
4. 3. 2015 17:17
Re: Je to dokonale
Mít tak jednoho v garáži.. ;-)
4. 3. 2015 15:55
Je to dokonale
Morgan priviedol design svojich aut k dokonalosti.
Avatar - Hammunasakra
4. 3. 2015 14:12
Re: Nádhera
Jj Morgany [odkaz] :yes: