Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morocco Desert Challenge: Jak tohle mohla česká posádka přežít...

Michal Štěpanovský
Diskuze (4)
Letošní Morocco Desert Challenge skončil pro obhájce titulu Tomáše Ouředníčka a Davida Křípala bohužel předčasně.

Pouhých dvě stě metrů před cílem první etapy jejich speciál Ford Ranger Dakar, který byl aktuálně nejrychlejším strojem na trati, nečekaně vletěl v maximální rychlosti do neoznačené díry a několikrát se přetočil přes střechu. Jako zázrakem Tomáš s Davidem neutrpěli žádná vážná zranění. Vůz byl ovšem téměř celý zdemolován.

Přípravy na soutěž proběhly na výbornou. Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem odjížděli pozitivně naladěni. Ford Ranger Dakar i asistenční kamion Ford F-750 prošly pečlivou přípravou, aby závodní trasu dlouhou 2500 kilometrů zvládly bez problémů. Poprvé v životě jako vítěz předchozího ročníku startoval s prestižním číslem 301.

Video se připravuje ...

Bohužel tato pohádka měla rychlý konec. Na konci první etapy měli Tomáš s Davidem těžkou nehodu. Jejich speciál se přetočil devětkrát přes střechu. Pokud by existovala Guinessova kniha rallyeových nehod, tak by tato figurovala na přední straně. Auto bylo zdevastované a odlétnuvší díly se nacházely až 130 metrů daleko. Diváci byli zděšeni, ale k jejich velké úlevě se oba borci dostali ven z kokpitu sami. Sice otřeseni, ale v pořádku. Za to vděčí především bezpečnostním prvkům, jako je helma, šestibodové pásy a systém HANS, protiotřesová páteřní podložka, ale v neposlední řadě také mimořádně pevnému ochrannému rámu speciálu Ford Ranger Dakar.

„Na začátku bylo všechno v nejlepším pořádku. Povedl se nám fantastický start a etapa byla nádherná. Trať připomínala trasu pro rallyeové speciály WRC, lehce kluzká, poté pár průjezdů řeky, ale všechno nám klapalo. Auto jelo ukázkově, nastavení fungovalo výborně. V jedné části byla velice náročná navigace, ale David odvedl bezchybnou práci. Posledních dvacet kilometrů vedlo po pláži, kde se dá jet na plný plyn. Dosáhli jsme maximální rychlosti i přes 180 km/h.

Předjeli mnoho aut a vidět už byly cílové vlajky, když jsme v plné rychlosti skočili do protibřehu velké díry. Do posledního momentu nebyla vůbec vidět. Podle palubní kamery jsme se přetočili devětkrát, než se auto zastavilo na levém boku. Naštěstí Ford Ranger vydržel takový nápor a zachránil nás, jako zázrakem nebyl vnitřní ochranný rám ani poničený. Díky tomu, že jsme byli téměř v cíli, organizátoři byli v mžiku u nás a sportovní ředitel Jean-Claude Kaket nás neprodleně odvedl k lékaři na zevrubnou prohlídku.

Díra nebyla v roadbooku označená, nebyla to ani jezdecká ani navigační chyba. Bohužel i takové věci se na dálkových rallye stávají. Kdokoliv jiný by přijel první, čelil by asi stejnému problému. Do okamžiku nehody bylo skvělé tempo, s autem i navigací jsem byl nadmíru spokojený. Teď se ale musíme dívat dopředu. Hlavně, že jsme přežili. I kdyby toto byl můj poslední závod, byl krásný," řekl Tomáš Ouředníček.

A co k celé situaci dodal navigátor David Křípal? „Po Dakaru a technických problémech jsem se opravdu těšil, že si s Tomem v Maroku zlepšíme náladu. Etapa byla perfektní, přátelská atmosféra, takřka dokonalé tempo a byli jsme opravdu šťastní, že jde všechno hladce. Podle mého názoru to byla jedna z nejkrásnějších etap, které mám za sebou. Za to, co se stalo dvě stě metrů před cílem, nemůže ani jeden z nás. Jsem moc rád, že jsme z auta vylezli živí! Teď se s Tomem dáme dohromady a doufám, že budeme v závodění pokračovat.“

Michal Štěpanovský
Diskuze (4)
19. 4. 2018 09:01
Re: vnitrni ochranny ram
Přesně tak. Měli kliku, že tam nebyla žádná překážka, o kterou by se zarazili a auto díky svojí obrovský setvačnosti pokračovalo, byť v kotrmelcích, pořád dál.
Avatar - vabis
19. 4. 2018 08:35
vnitrni ochranny ram
Duvodem preziti je vnitrni ochranny ram, klec. V kombinaci s vicebodovymi bezpecnostnimi pasy a troskou stesti se tim da prezit mozne i nemozne. Jedinnym limitem jsou uz jen hodnoty pretizeni, proto je nezbytne aby vozidlo po nehode pokracovalo puvodnim smerem.
18. 4. 2018 21:15
Vdaka
Tak po takomto masakry chalani fakt nemozu nic ine, len byt radi, ze su ok. A som rad s nimi. Takova supa a odisli po svojich. :no: Plechy nahradis, zivot nie. Drzim palce do dalsieho pretekania. (Ps: keby sa to stalo mne, hned ako si vymenim trencle, pozyvam celu hospodu :))
18. 4. 2018 18:28
.
Tejto situácii plne zodpovedá porekadlo : "Až druhá myš získa syr." Som rád, že sa im nič nestalo.