Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová GP Austrálie: Pole position pro Marqueze, Lüthiho a Bindera

Michal Fokt
Diskuze (0)
Kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie silničních motocyklů vyhrál Marc Marquez (MotoGP), Thomas Lüthi (Moto2) a Brad Binder (Moto3).

Letošní ročník australské motocyklové GP provází rozmary počasí a déšť zdramatizoval i kvalifikaci v nejnižší třídě Moto3, to však čerstvého šampiona této kategorie nerozházelo. Vrcholná třída MotoGP i Moto2 se jely za sucha a ovládli je Marc Marquez a Thomas Lüthi. Nouze nebyla ani o četné pády.

MotoGP

Předpověď počasí slibovala na konec kvalifikace silný déšť, proto se všichni snažili zajet čas co nejrychleji, prognózy se ale nakonec nevyplnily. Marc Marquez už má letošní titul v kapse, ale zbytek sezony rozhodně nevypouští. V Austrálii vyhrál a v první řadě jej doplní ještě Cal Crutchlow a Pol Espargaro.

Druhou řadu tvoří Aleix Espargaro, domácí Jack Miller a Danilo Petrucci. Ve třetí se objevuje Nicky Hayden, jenž v Austrálii u Repsol Honda nahrazuje zraněného Daniho Pedrosu a vedle něj se postaví Stefan Bradl a Andrea Dovizioso. Jestli už je nám divné, kde jsou letošní aspiranti na titul z tovární stáje Yamahy, pak vězte, že Jorge Lorenzo i Valentino Rossi museli do první kvalifikace a zatímco Lorenzo dokázal postoupit a vyjel si dvanáctou pozici, Rossi ne. Odstartuje až jako patnáctý. No, alespoň nebude na trati nouze o předjíždění...

Moto2

Minulý závod Moto2 vyhrál Thomas Lüthi a zdá se, že si formu přivezl i do Austrálie. Kvalifikaci těsně vyhrál a to i přesto, že v jejím průběhu spadl. V první řadě mu bude dělat společnost Mattia Passini, pro něhož je to jeho nejlepší letošní kvalifikační výsledek a Sam Lowes, jenž upadl dokonce dvakrát.

Druhou řadu obsadí Sandro Cortese, Jesko Raffin a Jonas Folger, pro Raffina je to nejlepší výsledek dosavadní kariéry. Ve třetí řadě uvidíme trojici Xavi Vierge, Lorenzo Baldassarri a Franco Morbidelli, jenž také spadl. Až desátý je po dvou pádech Johann Zarco, bude tedy mít v závodě co dohánět.

Moto3

Jak už jsem prozradil v úvodu, kvalifikaci třídyMoto3 "zpestřila" hned v úvodu přeháňka a jelo se tedy na mokru. Nejlepšího času dosáhl už jistý šampion letošní sezony Brad Binder, následovaný Fabiem Quartararem, což je jeho nejlepší letošní kvalifikační výsledek. Nicolo Bulega v kvalifikaci sice spadl, ale v závěru kvalifikace si spravil chuť třetím nejrychlejším časem.

Druhou řadu tvoří Gabriel Rodrigo, John McPhee a Livio Loi, ve třetí se seřadí Andrea Migno, bratr letošního šampiona Darryn Binder a Jorge Martin. Jakub Kornfeil v kvalifikaci zajel až pětadvacátý čas

Michal Fokt
Diskuze (0)