Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Španělska 2016: Kvalifikaci si podmanili Rossi, Lowes a Bulega

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Cirkus MS silničních motocyklů se přesunul do Evropy. Čtvrtým podnikem letošní sezóny je závod ve španělském Jerezu de la Frontera.

Největší přestupová bomba MotoGP vybuchla už začátkem tohoto týdne. Jorge Lorenzo po osmi letech opouští tovární tým Yamahy, která mu přinesla tři tituly. Od příštího roku bude sedlat červenobílý italský stroj. Který z obou Andreů (Doviziosa a Iannoneho) mu uvolní místo, není zatím jasné. Jisté je, že si ho s ním nevymění, protože Japonci mají zájem o Mavericka Viñalese (Suzuki). Ducati je na tom lépe než v dobách, kdy zlanařila Valentina Rossiho (2010-2011). Ale stejně to bude mít Jorge těžké...

Rakouská KTM otestuje 27. a 28. dubna v Brně svůj speciál RC16. Za řídítka usedne Mika Kallio, který letos nezávodí a věnuje se právě zkouškám nového stroje. Doplní jej někdo z trojice Alex Hofmann/Randy de Puniet/Thomas Lüthi, ale tým si na příští sezónu již smluvně zajistil Bradleyho Smithe. V Jerezu nehrozil déšť. Kvalifikační tréninky na čtvrtý závod šampionátu ovládli v jednotlivých třídách Valentino Rossi (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a poprvé ve své zatím velmi krátké kariéře Nicolò Bulega (Moto3).

MotoGP

Kvalifikace MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první části postupují do druhé dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější v prvních třech trénincích. Ta odpočívá. Dvě měření sil vyhrál v Jerezu domácí Lorenzo a jeden Rossi, takže Yamaha byla na koni. Jorgemu patřilo i to čtvrté po dnešní kvalifikaci Moto3. Před Marcem Márquezem a Valem, jak jinak?

Z první části postoupili Cal Crutchlow a překvapivě také Loris Baz, kteří v závěru odsunuli Alvara Bautistu a Bradleyho Smithe. Aprilia si na úspěch musí počkat minimálně do příštího závodu. Bývalý velmi dobrý francouzský superbiker se letos ukazuje ve slušném světle, jen by to chtělo více bodů, zatím má jediný. Bitva tří největších favoritů vyvrcholila v závěru druhé patnáctiminutovky. Márquez, Lorenzo, nebo Rossi? Nakonec byl ze všech nejrychlejší devítinásobný šampion a zítra odstartuje z nejvýhodnější pozice.

Moto2

Třída Moto2 tradičně sobotní program zakončuje, její kvalifikace trvá také 40 minut jako v Moto3. Tréninky měly pokaždé jiného vítěze: Nakagamiho, Folgera a již zcela uzdraveného Lorenza Baldassarriho, kterému to jede jako z praku. Silniční motocykloví jezdci nejsou žádné slečinky (Maria Herrera nechť laskavě promine...). Hned na začátku posledního souboje o čas se rozplácl Simone Corsi a následoval ho Xavier Simeon. Tabulce časů nejdříve vévodil Jonas Folger, který umí i vyhrávat závody, ale loni měl výsledky velmi nevyrovnané...

Do konce chybělo necelých čtyři a půl minuty, když Folgerův čas překonal Sam Lowes. V první řadě je doplní Sandro Cortese. Za nimi budou stát Morbidelli, Lüthi a Baldassarri, první desítku doplňují Alex Rins, „padavka“ Corsi, Alex Márquez a Luis Salom. Dobrý závod umí zajet úplně všichni... Johann Zarco, obhájce titulu z loňska, skončil až šestnáctý! Jenže první dvacítka jezdců se vešla do jedné jediné vteřiny! Pole šestistovkového „Honda cupu“ je velmi vyrovnané.

Moto3

Čtyřicetiminutovou bitvu o nejrychlejší čas v nejslabší kubatuře čtyřdobých dvěstěpadesátek ovládali zpočátku Enea Bastianini a Jorge Navarro. Druhému a třetímu tréninku přitom dominoval Brad Binder, kterému se podařilo protlačit se jen na třetí místo. Nepříjemný pád absolvoval Antonelli, který kulhal. V tu dobu byl už v provizorní první řadě, třetí a pořadí vedl mladý Bulega. Slušně jel i Juanfran Guevara.

Enea Bastianini se ještě na konci kvalifikace projížděl trávou. Do první řady se nakonec postaví nejrychlejší Bulega ze stáje Valentina Rossiho, Brad Binder a Jorge Navarro, do druhé Bagnaia, Antonelli a Bastianini. Je zajímavé, jak šestnáctiletý Bulega poráží mnohem zkušenějšího stájového kolegu Fenatiho. Romano má problém... Týmovým manažerem je mimochodem Pablo Nieto. Jakub Kornfeil se celou dobu pohyboval na konci první desítky a desátý také skončil. Slušné.

Karel Hanika zajel až 26. čas. Český supertalent a vítěz Red Bull Rookies Cupu by měl začít přemýšlet o pokračování své kariéry v jiné sérii. Bohužel za svůj propad do týmu, který prostě na body nemá, si může jen a jen sám loňskými (ne)výsledky. Pokud bude o něj mít zájem někdo kupříkladu ze supersportů, měl by tuto šanci využít. Letošní startovní listina tohoto méně prestižního šampionátu je nabitá a chytit se zde může třeba jako Jules Cluzel nebo Randy Krummenacher. A kariéry Sama Lowese a Cala Crutchlowa dokazují, že to jde i zpátky, do Moto2 a dokonce MotoGP...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)