Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

500koňový motor Jaguaru C-X75 se může dostat do produkčního auta

Michal Fokt
Diskuze (2)
Čtyřválec, vyvinutý firmou Cosworth za asistence Williamsu pro potřeby formule 1 a použitý pro zastavený projekt supersportu Jaguar C-X75, má naději, dostat se do výroby v produkčním modelu.

Příznivcům značky Jaguar zbyly jen oči pro pláč. Projekt hybridního supersportu C-X75, jenž dost možná mohl být lepší, než současná elita v podobě trojice McLaren P1, Ferrari LaFerrari a Porsche 918 Spyder, byl sice údajně úspěšně dokončen, ale vedení automobilky se rozhodlo auto neprodávat a vyrobit pouze několik prototypů pro propagační účely.

Jaguar nicméně slíbil, že C-X75 bude pojízdnou laboratoří a vyvinutá technika bude použita v budoucích modelech. Spekuluje se o tom, že Britové přemýšlí, jak dostat hybridní techniku do hardcore verze modelu F-Type a to právě včetně čtyřválce 1.6 Turbo o výkonu 502 k (369 kW), byť není jisté, že nakonec bude mít takto extrémní výkon.

Šéfinženýr Cosworhu Andy Ball nezávisle na této informaci potvrdil, že se1.6 Turbo objeví v blízké budoucnosti v produkčním autě a že se jeho výkon bude pohybovat kolem 300 koní na litr objemu, tedy cca 480 koní a že by měl být schopný točit 10.000 otáček za minutu.

Ostatně Cosworth poté, co odešel z formule 1 kvůli rozhodnutí týmu Marussia nepoužívat už dále jeho motory, přemýšlí o tom, že své zkušenosti z F1 s downsizovanými motory s velkým výkonem nabídne i dalším značkám, v současnosti prý probíhají rozhovory s několika automobilkami. Takže nás v nové éře downsizingu ještě určitě čekají zajímavé věci...

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 7. 2013 10:48
Re: Překonal slováka
a někdy i víc! >:D
Avatar - KANKUNEN
3. 7. 2013 08:49
Překonal slováka
Kde se ztratil ten slovák s úžasným motorem s účinností 105%. ;-)