Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motory Volvo Trucks Euro 5 i Euro 6 a palivo HVO

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks certifikovala své motory pro hydrogenovaný rostlinný olej.

Po rozsáhlých testech v běžném provozu, na nichž s Volvo Trucks od roku 2013 spolupracují firmy Renova, DHL Freight a OKQ8, schválil švédský výrobce užitkových vozidel hydrogenovaný rostlinný olej (HVO) jako palivo pro všechny své motory Euro 5 a připravuje certifikaci i pro motory Euro 6.

Testů se účastnila vozidla s motory Euro 5, která během dvou let s HVO ujela přibližně jeden milion kilometrů. A výsledky testovacího programu jsou natolik pozitivní, že Volvo Trucks schvaluje použití tohoto paliva pro použití ve svých motorech Euro 5 s nezměněnými servisními intervaly.

Z chemického hlediska je HVO téměř identické s konvenční motorovou naftou, ale Volvo Trucks uvádí, že s ohledem na zdroj hydrogenovaného rostlinného oleje, jímž může být například řepkový nebo slunečnicový olej, lze dosáhnout snížení emisí CO2 o 30 až 90 procent. Konkurenční Scania ve svých materiálech uvádí možnost snížení emisí CO2 o 85 procent.

V září letošního roku pak má být HVO certifikováno i pro motory Volvo Trucks D11, D13 a D16, splňující emisní normu Euro 6.

Vedle stoprocentního hydrogenovaného rostlinného oleje mohou motory Volvo Trucks toto palivo používat i v libovolném poměru s motorovou naftou. HVO může být distribuováno prostřednictvím stávajících skladišť a lze pro něj využívat stejného typu nádrží a čerpadel jako pro běžnou motorovou naftu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)