Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdražší klenoty z aukce klasik v Santa Monice: Nádherný 300 SL Roadster a Ferrari F40

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Kdo tvrdí, že štěstí si za peníze nekoupíte, pravděpodobně nikdy neseděl v některém z těchto krásných a vzácných vozů. O které byl na aukci RM Sotheby´s největší zájem?

Na titul nejdražšího vydraženého automobilu na aukci v Santa Monice si dělalo zálusk hned několik unikátních modelů. Nakonec se nejvzácnějším účastníkem stal Mercedes 300 SL Roadster, za který nový majitel utratil téměř 26 milionů českých korun. Zároveň se jednalo o jediný kousek, jehož cena přesáhla hranici jednoho milionu dolarů. Krásný vůz sjel z montážní linky před 57 lety, tehdy ještě v červené barvě. Letos oslavil 60. narozeniny a po kompletní přestavbě má nový zelenošedý lak.

Mercedes tak byl ještě vzácnější než Ferrari F40 z roku 1992. Sporťák v typicky červené barvě Rossa Corsa má najeto pouhých 25 749 kilometrů a novopečený vlastník si jej cenil na 22,5 milionu korun. Modelu F40 se celkem vyrobilo 1311 kusů. Dražený vůz byl ale primárně určený pro americký trh, takže je ještě vzácnější. I tento model prošel nedávno renovací, kterou obstarala společnost GTO Engineering.

„Pokud bude vůz na závodním okruhu přesahovat rychlost 300 km/h, je nutné konzultovat správnou volbu pneumatik,“ stojí v instrukcích od automobilky. Působivá informace o voze, jenž se poprvé objevil už v roce 1987. Oficiální rychlostní rekord byl zaznamenán během testu Auto Motor und Sport na okruhu Nardò, kde Ferrari svištělo 320 km/h.

Trojici nejdražších automobilů aukce uzavírá Duesenberg Model J Convertible Berline by Murphy z roku 1929, jehož cena se vyšplhala na 20,7 milionu českých korun. Zajímavé je, že 87 let starý vůz nikdy neprošel kompletní renovací, v průběhu své existence byl podroben jen několika drobným úpravám.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)