Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Juke dCi: S novým motorem je silnější a úspornější, zatím jen v Anglii

Michal Fokt
Diskuze (1)
Dieselový Juke dostane o 20 N.m silnější motor, zároveň jeho spotřeba klesne o 20 %. Technická řešení odpovídají nové generaci motorů Renault.

Britské zastoupení Nissanu jako první prezentuje zásadně vylepšenou verzi modelu Juke s dieselovým motorem. Agregát 1.5 dCi si zachová dosavadní výkon 81 kW, dostane ale řadu technických vylepšení, která zlepší ostatní parametry.

Nová generace piezo-elektrických vstřikovačů lépe rozprašuje palivo, takže ve válcích zůstane o 15 % méně nespálené nafty. Nové nízkotlaké turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek má rychlejší odezvu, nejzásadnější úpravou je ale instalace nízkotlakého okruhu EGR (recirkulace výfukových plynů) s přídavným chlazením. Díky této úpravě je agregát připraven splnit emisní normu Euro 6. Variabilní olejové čerpadlo a povrchová úprava zdvihátek ze syntetického diamantu snižují vnitřní tření.

Všechny uvedené úpravy odpovídají nové generaci malých dieselových motorů, které sesterský Renault prodává pod názvem Energy dCi. S objemem 1,5 litru ovšem francouzská automobilka nabízí z řady Energy jen variantu o výkonu 66 kW.

Úpravy se projeví i na výkonu motoru. Točivý moment vzrostl z 240 na 260 N.m již při 1750 otáčkách, přičemž 80 % této hodnoty motor dosahuje už při 1500 min-1. Nejvýrazněji se úpravy podepsaly na snížení spotřeby, ta kombinovaná klesla z 5,1 na 4,2(!) l/100 km, na čemž má ale také svůj podíl vybavení motoru systémem start/stop. Emise oxidu uhličitého se tak výrazně snížily ze 124 g/km na 109 g/km. S motorem spolupracuje upravená převodovka, která má zkrácené první dva převody a ty ostatní naopak prodložené. Nejvyšší rychlost 175 km/h a akcelerace z klidu na 100 km/h za 11,3 sekundy se nemění.

Motor je zatím v prodeji jen ve Velké Británii, který je pro Juke domácím trhem. České zastoupení letos bude pokračovat v provedení stávající varianty s 240 N.m, systém start/stop se českým zákazníkům nabízí jen u silnějšího provedení benzinové šestnáctistovky, za příplatek 4.800 Kč.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - pelikoš
11. 6. 2013 20:15
jo
tyto argumenty ještě zvýší prodej už tak dobře prodejného juku. bravo nissan