Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan potvrdil oživení značky Datsun

David Bureš
Diskuze (7)
Vozy značky Datsun se na vybraných trzích začnou prodávat v roce 2014.

Šéf Nissanu Carlos Ghosn potvrdil, že se značka Datsun vrátí. Automobily s tímto názvem se v Indii, Indonésii a Rusku začnou prodávat v roce 2014. Nissan má se jménem Datsun podobné plány, jaké již předvádí francouzský Renault s rumunskou automobilkou Dacia.

Nissan přiznává, že Datsun bude cílit především na zákazníky hledající levný automobil. O prvním voze této značky Ghosn říká, že to bude ekologicky šetrné a cenově dostupné auto, pod jeho kapotou má pracovat nespecifikovaný malý motor.

Vozy Datsun budou pravděpodobně vyráběny v indonéské továrně Cikampek nedaleko Jakarty. Nissan chce do této továrny investovat 33 miliard jenů (cca 7,3 miliardy korun). Díky tomu vzroste kapacita továrny na 250 tisíc aut ročně, počet zaměstnanců vyroste na 3.300.

Název značky Datsun vznikl v roce 1931, firma DAT Motorcar Co tehdy začala svůj menší model, vyráběný po boku modelu DAT, nazývat Datson. Brzy se ale přišlo na to, že slovo son znamená v japonštině ztrátu nebo selhání, a tak se pojmenování ustálilo na definitivním „Datsun,“ které se na autech objevovalo až do 80. let minulého století. Tehdy byly vozy Datsun prodávané v USA a na dalších trzích postupně přejmenovány na Nissan.

David Bureš
Diskuze (7)
22. 3. 2012 23:06
Re: Len aby...
No len aby to nebola preznačkovaná Lada :-) [odkaz]
[odkaz]
Avatar - lamal
21. 3. 2012 16:18
Re: alespon
presne, vsetky zvucne mena z minulosti vyuziju na nejaky blby s.hit a myslia si, ze ked premenia niekdajsie kvalitne povedomie znacky na lacny low cost model, tak si to vsetci kupia, lebo si budu mysliet, ze to je to co kedysi .... hanba :'-(
21. 3. 2012 16:03
alespon
kdyby provetrali archivy a pripomeli Z serii a vyslali do sveta neco jako 240 (samo v americky verzi), ale to je jen zbozny prani-to na rejzovisti u jakarty asi nevznikne... skoda...
21. 3. 2012 14:51
Re: Len aby...
Koukam pan je znalec. Zkus si nekde promrskat historii znacek nissan~datsun a zjistis ze si nissan nic neprisvojil. Je to totiz porad jedna firma. ;-)
Avatar - mrvolvo
21. 3. 2012 11:06
Re: a co bude vyrábět?
A kdo to bude kupovat? :-)