Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Tiida: Globální hatchback podruhé (foto živě)

David Bureš
Diskuze (12)
Nissan v Šanghaji představuje druhou generaci globálního hatchbacku nižší střední třídy.

Japonská automobilka Nissan představuje na šanghajském autosalonu novou generaci globálního hatchbacku Tiida. Vůz má navázat na úspěšnou generaci, která je nejprodávanějším současným Nissanem.

Křivky automobilu jsou oproti mdlému předchůdci mnohem výraznější. Nissan říká, že tvary byly tvořeny podle hesla Fluid & Brisk (plynulý a svěží). Lichoběžníková maska s chromovým lemem a trojúhelníkové přední světlomety však znamenají, že vůz v jistém ohledu připomíná Lexus CT 200h, nejvíce ze všeho nám ale připomíná elektrický hatchback Leaf. Zadní světlomety jsou pak jistou evolucí z předchozí Tiidy.

Díky vysoké linii střechy má být interiér prostorný, čemuž navíc pomůže i mezigenerační nárůst rozvoru o 100 mm. Pasažéři na zadních sedadlech tak mají mít více prostoru v oblasti kolenou. Nissan tvrdí, že čelní sklo je proti předchůdci větší a lépe tak prosvětluje interiér.

Křivky vnitřku automobilu Nissan popisuje heslem Calm & Refined (klidný a uhlazený). Centrální konzole už není hranatá, ale oválná, linie palubní desky opticky i barevně přechází do předních dveří. Nissan prohlašuje, že sedadla jsou měkká a pohodlná. Pohodlí mají pomoci také široké a měkké loketní opěrky.

V motorovém prostoru bude umístěna šestnáctistovka HR16DE, kterou je již možné objednat pro několik modelů z nabídky Nissanu, například pro Micru, Note, Qashqai či Juke. Automobilka neuvádí, na jaký výkon bude jednotka naladěna, má však být přeplňována turbodmychadlem. Dále Nissan tvrdí, že motor dostane nejnovější dvojité vstřikovače snižující spotřebu paliva a bude kombinován s bezestupňovou převodovkou CVT.

Předchozí generace byla nabízena s dvojicí benzinových motorizací a jedním dieselovým motorem 1,5 dCi.

Výroba automobilu v továrně Huadu v čínském Kantonu bude zahájena na konci letošního května. Vedle Číny se do roku 2014 bude nová Tiida postupně prodávat ve 130 státech světa.

Hatchback a sedan Tiida je na trhu od roku 2005, když nahradil oblíbenou Almeru. Vůz se prodává ve 165 zemích světa, v Číně se jej za loňský rok prodalo na 85.000 exemplářů. V Česku však Tiida tolik úspěšná není, podle českého Svazu dovozců automobilů bylo loni v Česku registrováno jen 11 kusů tohoto japonského hatchbacku a prodej byl nedávno ukončen.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - pelikoš
25. 4. 2011 19:39
Re: Podoba
ještě jednou jsem nissana porovnával a žádnou podobu jsem tam neviděl... ;-)
24. 4. 2011 14:55
Re: Podoba
No tak tady by se pri zavreni obou oci dala nejaka podoba, zvlast v predni casti najit, ale tvrdit, ze nova C4ka vypada, jak 323, tam trochu ustrelil...
Avatar - pelikoš
23. 4. 2011 07:04
Re: Podoba
ano a i po motorické stránce se situace výrazně zlepšila
Avatar - pelikoš
21. 4. 2011 07:12
Re: Podoba
nojo máš pravdu i kola a volant to má a kapotu,světla.... :-!
Avatar - pelikoš
20. 4. 2011 18:05
Re: tiida
souhlas.je to o mnoho lepší nežli 1.generace a pokud to bude mít 1.6 dig-t se 190 koňmi,tak... ;-)