Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan v Paříži: Koncept Townpad a nové modely pro Evropu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Nissan přiveze do Paříže horkou novinku v podobě studie elektrického minivanu s názvem Townpad.

Japonská automobilka oficiálně uvolnila zatím jedinou fotografii detailu. Townpad je dle kusých zpráv prostorným minivanem s čistě elektrickým pohonem. Interiér má být prostorný a praktický, jak se na správné MPV sluší. Na další informace si ale budeme muset počkat.

Podobu sériového elektromobilu Leaf již známe od loňského srpna, jeho evropský prodej se rozběhne na začátku příštího roku, proto nebude na stánku Nissanu chybět ani on. Vpředu umístěný elektromotor vyvine až 80 kW a 280 Nm, které přenáší na přední kola a je schopen rozjet vůz až na 140 km/h. Lithium-iontové baterie jsou stejně jako pohonná jednotka dílem vlastního vývoje a nacházejí se pod podlahou. Umožňují dojezd až 160 km.

Vzhled čtvrté generace malé Micry s kódem K13 také není žádným tajemstvím, známe jej ze Ženevy. Zážehová tříválcová dvanáctistovka se chlubí spotřebou benzinu do 5 l/100 km, příští rok na jaře ji doplní motor stejné koncepce, ale doplněný o přímé vstřikování a turbodmychadlo. V konzumaci drahocenného paliva by měl být nový agregát ještě střídmější: v kombinaci bude požadovat asi o 0,9 l méně.

Crossover Juke nahradil na výrobních linkách v britském Sunderlandu předchozí Micru K12 a právě míří na starý kontinent. Dealeři Nissanu registrují již 22,5 tisíce závazných objednávek. Navíc se jim daří přilákat rovněž nové zákazníky, kteří dosud automobil této značky nevlastnili. Že by se japonský výrobce trefil malým odvážně tvarovaným křížencem opět do černého? Nechme se překvapit vývojem v následujících měsících.

Posledním do party je modernizovaný X-Trail s novou maskou, zadními světlomety, kvalitnějšími materiály v interiéru. Úprav se dočkal i dvoulitrový turbodiesel, převodové poměry a aerodynamika. V Japonsku se prodává již od července, evropská verze bude mít v Paříži výstavní premiéru.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - pelikoš
12. 9. 2010 22:29
jojo
nissan má pěkně našlápnuto... ;-) :yes: