Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nízkoemisní zóna v Praze zatím nebude, nejdříve se musí dokočit Pražský okruh

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Nízkoemisní zóna nevznikne v hlavním městě dřív, než bude dostavěn Pražský okruh. Proti jejímu vyhlášení před dokončením okruhu se postavilo asi 20 z celkem 57 městských částí.

Informace o vzniku nízkoemisních zón v Praze zveřejnil náměstek primátorky Petr Dolínek. Vyhláška o jejich zřízení měla začít platit od 1. ledna 2016 a v praxi měla začít fungovat od ledna 2017. K tomu by ale musela být v provozu nedokončená část Pražského okruhu, přičemž v tuto chvíli nikdo neví, kdy se tak stane. Do zóny by směla vjet pouze auta splňující přísné emisní podmínky.

„Máme za sebou připomínkové řízení a řada městských částí dala výtku, že bez vnějšího okruhu pro ně nízkoemisní zóny nejsou akceptovatelné. Jsou to především městské části na pravém břehu Vltavy," řekl Dolínek.

Právě odpor části radnic přiměl město odložit spuštění zóny. Podle Dolínka šlo o malé i velké městské části, mezi nimi jmenoval například Prahu 9 nebo Prahu 14. „U nich by byly objízdné trasy po stávajících komunikacích, které nemají parametry okruhu. Myslím si, že bojovat s městskými částmi je zbytečné, proto vyhlášku připravím a následně předám paní primátorce, aby ji protáhla legislativním procesem," řekl Dolínek.

Zóna by měla platit na území vymezeném zhruba vnitřním městským okruhem. Vyznačena bude na vjezdu i výjezdu dopravními značkami a bude platit v celé označené oblasti, žádná z ulic uvnitř nebude mít výjimku. Na dodržování vyhlášky by měli dohlížet policisté a strážníci. Ti budou moci udělit blokovou pokutu do 2000 korun.

V první fázi měly mít do zóny povolení vjet vozy splňující normu Euro 3, která je závazná pro dieselová auta vyrobená po roce 2001 a pro benzinová vyrobená po roce 1993. Každé auto by muselo mít speciální plaketu nalepenou na předním skle. Hranice zóny nebude „neprolomitelná", výjimku dostanou například rezidenti nebo záchranáři. Jak bude ale nakonec přesně fungovat, není jasné, znění vyhlášky totiž může město v čase měnit.

V rámci výstavby Pražského okruhu chybí dokončit část od D1 do Běchovic a na severu úsek od Ruzyně přes Suchdol či Březiněves. Investorem stavby je stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic. Stavbu dosud blokují protesty obyvatel v Běchovicích nebo v Suchdole.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
15. 12. 2015 22:29
No a?
Vždyť ty diesly vyfukujou čistý vzdoušek a hlavně od VW ;-)
12. 12. 2015 21:56
Před Prahou
Ještě dřív než Praha, budou mít, s jejich politikou, zelenou emisní zónu Klimkovice.
9. 12. 2015 10:21
Re: Chce se mi napsat...
já tam tu známku mám asi 5 let a nikdy mi nevadila.
9. 12. 2015 08:03
Re: Takže se to odsouvá
Kamarád jezdí autem, co žádnou pitomou euro normu neplní. A je to benzín! A už tim jezdí 80 let... [odkaz]
Ale souhlas, pak už bude spalovacích vehiklů poskrovnu a žádný emisní zóny nebudou třeba.
Avatar - JohnyRnR
9. 12. 2015 00:19
Re: Chce se mi napsat...
To asi nikomu, jde spíš o to, že kdybych si tam teoreticky nalepil něco stejně velkého, ale nebyla to zrovna emisní samolepka, tak bych určitě mohl dostat flastr. Vždyť už se kasíruje i za zatmavení předních bočních skel s tím, že to brání výhledu z vozidla, tak co teprv tahle potvora přímo na předním skle...