Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Astra zamíří na závodní okruhy

David Bureš
Diskuze (1)
Závodní speciál od Opelu bude naladěn až na 330 koní. Z velké části bude vycházet ze sériového automobilu.

Zářijový frankfurtský autosalon bude oficiálním místem premiéry nové generace Opelu Astra. Vedle konvenčních verzí se zde představí také závodní provedení určené pro okruhovou sérii TCR. V ní letos automobilka nasazovala starší Astru OPC.

Opel prozatím zveřejnil první nákresy nového závodního speciálu. Ten ukazuje, že se okruhová Astra TCR dočká přepracované přídě nebo výrazného střešního spoileru.

Nový speciál se teprve vyvíjí, a tak automobilka zatím nezveřejnila jeho definitivní technické údaje. S ohledem na pravidla okruhového šampionátu TCR však pod kapotou závodní Astry bude pracovat až dvoulitrový přeplňovaný motor vycházející ze sériové jednotky.

Agregát může být naladěn až na 243 kW a 410 N.m, přičemž je jedno, zda je zážehový, nebo vznětový. Také převodovka má vycházet z té ze sériového auta. Minimální hmotnost vozu je stanovena na 1.260 kg (včetně řidiče).

TCR je nový šampionát, jehož první ročník se konal v letošním roce. Vedle mezinárodní série jsou pořádány i lokální šampionáty se stejnými pravidly. Regule se podobají sérii WTCC, proti níž však TCR nabízí týmům nižší náklady. Závodní automobil má stát jen zhruba 90.000 eur (2,43 milionu korun), přičemž i provoz během závodního víkendu má být nenákladný.

„Filozofie nové série TCR odpovídá naší představě zákaznického závodění. Chceme nabídnout ambiciózním soukromým týmům základ pro vzrušující sport za rozumnou cenu,“ vysvětluje příchod Astry TCR marketingová šéfka Opelu Tina Müllerová.

Série TCR je určena primárně pro kompaktní automobily, ostatně maximální délka auta povolená pravidly je 4,2 metru. Letošního ročníku se vedle zmíněného Opelu Astra OPC účastnily Audi TT, Ford Focus ST, Honda Civic TCR, Seat Leon a Volkswagen Golf TCR.

Doporučujeme

David Bureš
Diskuze (1)
30. 7. 2015 20:33
Dost drahe
na to, ze to nie je special.