Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový sportovní prototyp Porsche pro sérii American Le Mans

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Porsche připravuje další ze sportovních prototypů, které již léta vévodí všem motoristickým disciplínám, do kterých tato německá značka kdy vstoupila. Tentokrát se obrovský vývojový potenciál zúročil na sportovním voze série ALMS.

Porsche nebo přesněji Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart, připravuje další ze sportovních prototypů, které již léta vévodí všem motoristickým disciplínám, do kterých tato německá značka kdy vstoupila. Porsche již řadu let spolupracuje na bázi úzké externí kooperace s jednotlivými soukromými nebo často také polotovárnmi týmy a stejný koncept je zachován i v tomto případě.

Posledním výtvorem Porsche je prototyp kategorie 2 pro americkou sérii Le Mans. Vývoj je již v závěrečné fázi, kdy probíhá testování na firemním okruhu ve Weissachu, do prvních ostrých závodů by měl vstoupit letos na podzim na Petit Le Mans v Road Atlanta a na okruhu v Laguna Seca. Půjde tedy o přípravu na první celou sezónu v roce 2006.

Prototyp je vybaven osmiválcem 3,4 l, jehož řady svírají úhel 90°. Automobilka uvádí maximum výkonu přibližně 350 kW, motor má čtyřventilový rozvod a konstrukci mazání se suchou skříní. Šestistupňová převodovka s řazením na volantu je s motorem spojena tříkotoučovou suchou spojkou. Monokok vozu je, podobně jako u Carrery GT, vyroben s materiálů vyztužených uhlíkovými vlákny. K monokoku jsou připevněny nápravy (dvojitá trojúhelníková ramena) s nastavitelnými pružinami a čtyřcestnými tlumiči. Brzdový systém staví na ventilovaných uhlíkových kotoučích o průměru 380 resp. 355 mm (vzadu). Pneumatiky dodává Michelin.

Snahou konstruktérů bylo dosáhnout minimální povolené hmotnosti 750 kg bez použití exotických a nepřiměřeně drahých materiálů, což se podle tvrzení automobilky povedlo.

Do americké série prototypů Le Mans uvede nové Porsche tým Penske Motorsports, Inc.

Ondřej Láník
Diskuze (8)