Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche zažívá rekordní prodeje. Chystá i luxusní elektrické SUV umístěné nad Cayennem

Daniel Fuglevič
Diskuze (5)

Německé značce se za poslední roky velmi daří. Do budoucna tak plánuje i důležité rozšíření svého modelového portfolia.

Porsche zveřejnilo své finanční výsledky za rok 2023 a již třetím rokem po sobě se může pyšnit rekordními prodeji a ziskem. Německá automobilka loni prodala celkem 320.221 vozů, dosáhla tržeb ve výši 40,5 miliardy eur, z čehož 7,3 miliardy eur tvořil zisk (navýšení o 7,7 % oproti roku 2022). V nejbližších letech ale Porsche očekává určitý propad, a to následkem masivních investic do nových modelových řad.

Video se připravuje ...

Ostatně už letošní rok 2024 je pro Porsche silný na premiéry. Automobilka v prvních měsících stihla představit vysoce očekávaný elektrický Macan a zároveň i vrcholný Taycan Turbo GT. Historickým milníkem bude nicméně představení hybridní 911, u které Porsche oznamuje premiéru na letošní léto. A pár technických informací o elektrifikovaném sporťáku už také víme.

Ve svém finančním shrnutí odhaluje Porsche i další plány do budoucna. Bez překvapení bude automobilka pokračovat na vlně elektromobility, nadále však potvrzuje oddanost i vývoji „efektivních spalovacích motoru“ a „vzrušujících plug-in hybridů“. Příchod dalších elektromobilů bude ale v nadcházejících letech bezpochyby tou nejvýraznější stránkou portfolia Porsche.

Uvedení plně elektrické řady 718, tedy Boxteru a Caymanu, plánuje značka na rok 2025. Následovat bude rovněž plně elektrická varianta SUV Cayenne. Šéf Porsche Oliver Blume již dříve uvedl, že menší elektrické sporťáky budou v nabídce po boku svých spalovacích variant. Lze tedy očekávat, že stejnou strategii použije značka taky u svého vysoce žádaného SUV.

Nakonec se chystá Porsche rozšířit svou nabídku SUV i směrem nahoru. Automobilka totiž potvrzuje vývoj dalšího elektrického SUV, které se v hierarchii zařadí nad Cayenne. Kompletně nové SUV bude stát na nové platformě SSP Sport a má zajistit vysoký výkon, funkce autonomního řízení a také zcela nový koncept interiéru, který má (nejspíše svým luxusem) mířit na novou klientelu – zejména v USA a Číně. Vypadá to tedy, že v segmentu ultra výkonných luxusních SUV bude v nadcházejících letech působit i Porsche.

Daniel Fuglevič
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - white label
14. 3. 2024 11:25
Re: moc líbí
Zajímavá sebereflexe, jen dál a houšť...
Avatar - Barry Lyndon
13. 3. 2024 12:00
Re: moc líbí
Je to tak, lidi mají mraky peněz a ty peníze prakticky ztratily hodnotu, takže se ani nedá říci, jestli je nový Macan výrazně dražší než když před deseti lety přišlo na trh...
Avatar - Horký Rom
13. 3. 2024 08:41
moc líbí
Porsche vsadilo vabank a nahradilo svůj historicky druhý nejúspěšnější model elektromobilem. Zájem však překonal veškerá očekávání, Macan EV se stal hitem ještě před zahájením dodávek. To vše přesto, že je nový Macan výrazně dražší, než ten původní :yes:

BRAVWO PORSCHE 👏🏻