Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Porsche Taycan Turbo GT je okruhová bestie s výkonem přes 1100 koní

Ondřej Šámal
Diskuze (27)

V rámci nedávno představené modernizace se do nabídky elektrického porsche zařadila vrcholná varianta Turbo GT, jež patří k nejrychlejším autům planety.

Sportovně laděné Porsche Taycan s výhradně elektrickým pohonem prošlo před měsícem omlazením, které přineslo mimo jiné větší akumulátor s kapacitou až 105 kWh a vyšší výkon. Dosud vrcholná verze Turbo S se díky tomu může pochlubit až 700 kilowatty. Trůn ovšem tomuhle provedení dlouho nevydržel. Porsche totiž z rukávu vytáhlo okruhově zaměřený Taycan Turbo GT.

Ten při oveboostu krátkodobě nabídne až 815 kilowattů neboli 1108 koní a až 1340 newtonmetrů. Jakmile aktivujete pouze funkci Launch Control, výkon dosáhne 760 kW (1033 koní), přičemž ve standardu má Taycan Turbo GT 580 kilowattů (789 koní).

Sprint z 0 na 100 km/h elektrickému porschi zabere pouze 2,3 sekundy, s volitelným paketem Weissach to zvládnete ještě o desetinu sekundy rychleji. Na dvoustovce se rozdíly ještě o chlup zvětší (6,6 vs. 6,4 s). Ve srovnání s variantou Turbo S jde o zlepšení o 1,3 sekundy. GT je navíc o citelných 75 kilogramů lehčí.

Konstruktéři totiž při stavbě použili větší množství uhlíkových vláken, které najdeme například na sloupcích B, krytech vnějších zpětných zrcátek a dalších částech. Skořepiny jsou vyrobené z plastů vyztužených karbonem (CFRP), kila šetří také spartánštější provedení zavazadlového prostoru a absence dovírání dveří (tzv. soft close).

Porsche Taycan Turbo GT ve standardu dostane Porsche Active Ride se speciálním naladěním právě pro vrcholný model. Ve výbavě nechybějí ani vysokovýkonostní letní pneumatiky s kovanými ráfky o průměru 21 palců. Připlácet si nebudete muset ani za odlehčené keramické brzdy, které ušetřily více než dvě kila.

Novinkou je adaptivní zadní křídlo. Součástí základní výbavy jsou také matrixové přední LED světlomety, které lze bez příplatku nahradit volitelnými HD Matrix světly. Bez doplatku můžete vyměnit také zmíněné skořepiny, které můžete nahradit adaptivními sportovními sedadly s elektrickým nastavováním v 18 směrech. Paletu laků rozšiřují odstíny Pale Blue Metallic a Purple Sky Metallic (na fotkách), jež jsou pro Turbo GT vyhrazeny na jeden rok, pak se dostanou i do nabídky slabších verzí.

Video se připravuje ...

Paket Weissach známe například z okruhově zaměřeného 911 GT3 RS. V případě Taycanu Turbo GT tenhle balíček přidává další aerodynamická vylepšení (jiný přední difuzor, deflektory na spodku auta), což se projevuje na zmíněné akceleraci na 100 km/h za pouhé 2,2 s. Pyšní se také vyšší maximální rychlostí 305 místo 290 km/h. Zadní pevné křídlo se stará o ještě lepší přítlak, který dosahuje 220 kg.

Díky další dietě se Turbo GT Weissach může pochlubit hmotností nižší o dalších asi 70 kilogramů. V kabině totiž chybějí zadní sedadla, místo nichž je karbonový obklad s odkládacími přihrádkami. Rozloučit se musíte také s částí zvukové izolace a zadními reproduktory audiosystému Bose, naopak dostanete speciální odlehčená skla.

Porsche Taycan Turbo GT již v minulosti zvládlo Severní smyčku Nürburgringu za rekordní čas 7:05,55, 23. února k tomu přidalo ještě čas z amerického okruhu Laguna Seca, který Lars Kern za volantem obkroužil za 1:27,87, rychleji než jakýkoliv jiný sériový elektromobil.

Video se připravuje ...

Ondřej Šámal
Diskuze (27)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
12. 3. 2024 20:26
Re: Té moc fajn, když se Porše musí snažit dělat EV
Ani nie, skôr by som povedal že k spaľovákom pribúdajú ešte EV-ečka takže eko záťaž planety je ešte väčšia.
Avatar - kuk
12. 3. 2024 18:59
Té moc fajn, když se Porše musí snažit dělat EV
Každej nahrazenej spalovák se počítá. :D :-!
Avatar - eLzyx
12. 3. 2024 18:43
Re: Tohle auto je
duplikovaný příspěvek
Avatar - eLzyx
12. 3. 2024 18:43
Re: Tohle auto je
ne ne, ale potkávám "ty samé". Jsem tu rval kopce na místních zrekultivovaných výsypkách a dědula mi zaprášil brejle jak se kolem mě prohnal na elektrokole.
12. 3. 2024 17:18
Re: Tohle auto je
Předběh ;-)