Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový výrobní podnik Scania-Higer v Číně (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédská společnost Scania a čínský výrobce karoserií Higer jsou partnery již od roku 2006 a v letošním roce spustili výrobu moderních autobusů ve společném podniku v čínském Su-čou.

Společnosti Scania a Higer jsou partnery již deset let a za tuto dobu mají na svém kontě téměř 2500 prémiových autokarů dodaných na více než 40 zámořských trhů, což z nich činí jednoho z největších exportérů zájezdových autobusů z Číny.

Množství prodaných autokarů mohlo být ještě vyšší, ale v souvislosti s finanční krizí v roce 2008 se zásadně zmenšila poptávka ze strany dopravců na čínském trhu. Negativně se do výroby a prodeje autobusů pro dálkovou dopravu promítly i rozsáhlé investice do sítě čínských vysokorychlostních vlaků.

Nicméně v souvislosti s rostoucí čínskou střední třídou je poptávka po dálkovém cestování vysoce kvalitními autobusy a autokary opět na vzestupu. I díky tomu se milníkem ve spolupráci mezi firmami Scania a Higer stalo letošní zahájení výroby v novém podniku v Su-čou.

Spolupráce je přitom stále na čistě obchodní úrovni a Scania je dodavatelem podvozků i zkušeností z oblasti požadavků evropských a řady dalších zákazníků, zatímco Higer zajišťuje konstrukci autobusových karoserie. Design je pak výsledkem společného týmu stylů a zachovává charakteristické rysy značky Scania.

V novém podniku na pracuje na ploše 22.000 m2 celkem 248 zaměstnanců a v současnosti je při jednosměnném provozu roční kapacita okolo 1000 autobusů, jimiž jsou aktuálně luxusní autokary Scania Touring a univerzální autobusy Scania Higer A30.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)