Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Volkswagen Scirocco III (2008-dosud): Není to jen převlečený Golf

Tomáš Dusil
Diskuze (51)
Žhavá novinka roku 2008, kterou se Volkswagen vrátil do kategorie kupé, je dnes k mání za asi třetinovou cenu. I přes nástup nové generace volkswagenů zůstává pohledné kupé stále ve výrobě. U nás je jako nové auto dostupné jen coby individuální dovoz


Úvod


Vozy kategorie kupé, které vycházejí z běžných kompaktních hatchbacků či sedanů střední třídy, byly v Evropě v kurzu zejména v 90. letech. Tehdy snad každá automobilka takový vůz nabízela, mnohé jich měly v portfoliu hned několik. V tomto ohledu vedly japonské automobilky. Také Volkswagen prodával od podzimu 1988 do léta 1992 dva vozy této třídy. Kromě scirocca, které ve dvou vydáních figurovalo ve výrobním programu od roku 1973, přibylo na sklonku roku 1988 modernější a technicky sofistikovanější corrado. To na podzim 1991 nabídlo také první šestiválec své značky – známou „vé-er-šestku“.

Koncem 90. let to však s kupé začalo vypadat bídně. Z mého pohledu jejich místo zaujala kategorie crossoverů a SUV. Ta se v té době začala naplno rozjíždět, aby v následující dekádě převzala vládu nejen nad třídou „sporťáků“, nýbrž i silně zatápěla kompaktům či sedanům střední třídy. Svítání na lepší časy začalo na sklonku dekády. VW představil recenzované scirocco a o pár let později se přidal Peugeot se svým RCZ. To také vnímám jako přímou konkurenci scirocca. Ano, stále existovalo třeba Audi TT či BMW řady 3 kupé, ale to jsou vozy cenově postavené trochu výše. Ač scirocco na rozdíl od corrada a také golfů nikdy nevozilo pod kapotou motor VR6, rozhodně nelze říci, že by bylo dynamicky zklamáním. Spíše naopak, neboť kombinace přeplňování, čtyřválce a přímého vstřiku benzínu je docela slibná.

Dejte sklům trochu času

Scirocco sice na první pohled vypadá jako Golf v oblečení na sport, ale o identická auta v žádném případě nejde. Když opomeneme nosné části karoserie spolu s krycími panely a celkový design, pak z pohledu uživatele spočívá odlišnost třeba v bočních dveřích. Ty jsou bezrámové, přičemž technicky se vychází z koncepce použité už na první generaci Audi TT. Nové, progresivní prvky ovládání dveří, jsou pro změnu identické s Passatem CC (později jen CC). Bezrámové dveře sázely vždycky spíše na efekt. Praktičnost v jejich případě na pořadu dne nebyla. Problémy činila zejména těsnost skla v těsnění oblouku střechy. S léty totiž pryž stárne, mění své vlastnosti a výsledkem je v lepším případě svist větru při vyšších rychlostech, v horším zatékání do kabiny.

Video se připravuje ...

Scirocco používá sofistikovanější systém, kdy při každém otevření dveří sklo mírně sjede, vyprostí se ze své drážky v těsnění. Po zavření zase vyjede. Tohle už umělo nejen vzpomínané původní Audi TT, ale i celá řada jiných aut z 90. let. Scirocco k tomu navíc přidává jistou inteligenci. Sklo tady totiž nesjíždí pouze při vzetí otevírání, nýbrž už v okamžiku, kdy odemknete zámky dveří, či vytáhnete klíč ze spínací skříňky. V tu chvíli auto předpokládá, že chcete nastoupit/vystoupit, takže skla stáhne. Pokud se nic neděje, po pár desítkách sekund skla zase vytáhne. Tedy za předpokladu, že to funguje správně. „Samočinné sjíždění skel dveří na sciroccu funguje poměrně spolehlivě,“ říká k dané problematice Petr Petřík, uznávaný specialista na značky koncernu Volkswagen. A dodává: „Pokud skla žijí vlastním životem, je třeba udělat kalibraci mechanismu oken. Specializovaný servis toto dělá při každé servisní prohlídce.“ Problém je, pokud auto jezdí do obecného servisu, kde nemají příslušné diagnostické vybavení. To se pak stává, že se sklo po zavření dveří nedovře, takže vyžaduje pozornost cestujících, kteří jej tak musejí povytáhnout ručně tlačítky na okna. Tuto anomálii vykazoval i zkoušený vůz.

„Závady systému dovírání skel dveří mají u scirocca příčinu nikoliv ve stahovačce, jak si mnozí myslí, ale v klice. Občas se stává, že do ní nateče voda, čímž dojde k vyřazení funkce drobného mikrospínače, který je její nedílnou součástí,“ říká Petr Petřík. Klika včetně mikrospínače vyjde na 2.000 korun. K tomu je ovšem třeba připočíst ještě lakování a samozřejmě výměnu. Někdy souvisejí nepřesnosti v ovládání oken také s obsluhou. „Určitě je dobré za kliky brát s citem, aby měl mechanismus skel jistý čas zareagovat,“ radí Petřík.

Sofistikovaný systém ovládání oken sciroccu umožňují mimo jiné také dva počítače. Jednak je to jednotka palubní sítě a také takzvaný gateway, neboli inteligentní rozvodná jednotka, v níž se stýkají všechny datové sběrnice vozu. Jednotka palubní sítě vyjde na 10.000 korun, gateway na čtyři tisíce. U aut do modernizace, tedy do roku 2014, lze jednotky z různých aut prohazovat, přičemž příslušnému vozidlu se pouze diagnostikou přizpůsobí. Lze tedy v nouzi použít i starší jednotku z vrakoviště. Modernizovaná scirocca mají již pokročilejší systém, u něhož jsou řídicí jednotky vázané přímo na konkrétní číslo VIN vozidla.

ECU palubní sítě každého vozu se liší v závislosti na jeho výbavě. Coby originální náhradní díl je ovšem dodávána pouze nejvyšší verze jednotky, zahrnující všechny myslitelné funkce, které lze v daném modelu mít. „Pak už jen záleží na tom, zda jimi konkrétní auto disponuje,“ dodává Petr Petřík.

Motor 1.4 TSI třikrát jinak

Od samého začátku až do současnosti tvoří základní motorizaci známý čtyřválec 1.4 TSI. Do modernizace však byly čtrnáctistovky pod kapotou scirocca hned dvě. Slabší nabízející 90 kW si vystačila pouze s turbodmychadlem. Výkonnější je takzvaným twinchargerem. Tedy kombinuje přeplňování turbodmychadlem s mechanicky poháněným kompresorem typu Roots. Oběma společné jsou rozvody hnané řetězem a tedy i problémy s ním. „Všem, kteří provozují motor 1.4 TSI bez ohledu na verzi a model, doporučuji vyměnit řetěz nejpozději po ujetí 80 000 km, které většinou vydrží. To v zásadě znamená investici 10.000 korun,“ vysvětluje Petr Petřík. Dle jeho informací již v současnosti existuje sedmá verze rozvodů na motory 1.4 TSI. „Při jejich koupi coby náhradního dílu je tak třeba si ohlídat, zda kupujete skutečně až tu poslední modifikaci,“ říká Petřík. Bohužel ani autorizovaný prodejce dílů na volkswageny toto nezaručí. Tedy v případě, že si rozvody půjdete koupit sami na prodejnu náhradních dílů. Stačí, aby měl na skladě několik starších verzí rozvodů, takže místo toho, aby vám objednal ty nejnovější, vám skladník raději prodá ty, co má v regálu. V záplavě množství rozvodových sad na čtyřválce 1.4 TSI se tak vyznají jen lidé, zabývající se servisem koncernových vozů. Laik v tomto ohledu nemá prakticky šanci.

Pokud bychom si měli vybrat mezi verzí s 90 kW a twinchargerem se 118 kW, srdce samozřejmě buší pro výkonnější motor. Jeho dynamika je totiž už zcela suverénní bez negativa v podobě přidaných kil v přídi, které se pojí s větším motorem 2.0 TSI. Navíc kombinace turba a kompresoru dává motoru velice zajímavý a jinde nevídaný charakter. A ani moc nežere. Poměr „dynamika v přímce/agilita v zatáčkách“ je tak u twnichargeru nejlepší ze všech pohonných jednotek pro scirocco. Jenže co spolehlivost? „Problémy rozhodně nehledejte v kompresoru, který funguje i na hodně ojetých kusech bez problémů,“ říká Petřík. Je to v rozporu nejen s očekáváním, nýbrž i názory různých „hospodských“ rozumbradů. To spíše zazlobí turbodmychadlo, které je tady jiné než na základní verzi motoru. Týkají se ho hned tři svolávací akce. Ve dvou se upravoval software řízení regulace jeho plnicího tlaku. Předmětem poslední byla výměna podložky pod ovládání přepouštěcí klapky. Aby dosáhla prahových hodnot.

To jsou však drobnosti v porovnání s často nadměrnou spotřebou oleje. U některých twinchargerů se řešila výměnou systému odvětrávání klikové skříně. Jenže to často problém nevyřeší. „Příčina vysoké spotřeby tady občas mívá mnohem vážnější příčinu. Pokud motor žere tak litr na 1000 km a k tomu navíc běží nepravidelně, či na tři válce, bývá na vině prasklý píst,“ objasňuje příčiny značné konzumace oleje Petřík.

Od roku 2014 má 1.4 TSI výkon 92 kW. Namísto zlobivého řetězu je ozubený řemen. Ten zatím docela drží, stejně jako zbytek těchto nových motorů. Tak jen doufejme, že jim to vydrží.

Jak šel čas

2008 Na podzim představení vozu. Jménem navázal na dvě předchozí generace, vyráběné v letech 1973 až 1992. Ideově ale spíše na Corrado z let 1988 až 1995. Sériovému vozu předcházela studie VW Iroc v zelené barvě. Zážehové motory 1.4 TSI s 90 kW, 1.4 TSI twincharger se 118 kW, 2.0 TSI se 147 kW. Vznětový motor 2.0 TDI CR se 103 kW. Převodovky manuální šestistupňová. Dvoulitry alternativně také s šestistupňovým DSG. Výroba v Auto Europa v Palmela v Portugalsku.

2009 V průběhu roku výkonnější verze motoru 2.0 TDI se 125 kW. Motor 2.0 TSI se zvýšeným výkonem 155 kW nahrazuje verzi se 147 kW. Motor 1.4 TSI Twincharger alternativně se sedmistupňovou převodovkou DSG.

2010 Na trh přichází nejvýkonnější verze Scirocco R s motorem 2.0 TSI o výkonu 195 kW. Jde o motor z řady EA113, nikoliv EA888 jako u slabší verze 2.0 TSI.

2013 Ukončena výroba Scirocca R

2014 Modernizace vozu. V kabině přibyla na palubní desce trojice ukazatelů, tvary prodělaly drobné kosmetické retuše. Původní motory nahrazeny novými pro Euro6. Motor 1.4 TSI z řady EA211, tedy s rozvodovým řemenem a výhradně s turbodmychadlem. Motor 1.4 TSI s 92 kW, 2.0 TSI se 132 a 162 kW. Nový motor 2.0 TDI z řady EA288 o výkonu 110 a 135 kW. Vrací se Scirocco R s novým motorem 2.0 TSI z řady EA888 o výkonu 206 kW.

2016 Výroba vozu pokračuje. V České republice je vůz nabízen jen na individuální objednávku.

Názor odborníka: Patrik Spurný, manažer marketingu Auto ESA

Současné scirocco se představilo na ženevském autosalonu v roce 2008. I přes velmi zajímavou koncepci nedosáhlo výraznějších prodejních výsledků a jedná se spíše o okrajový model. Díky třídvéřové koncepci cílí především na mladší generaci řidičů, kteří hledají sportovněji laděný vůz v cenově přijatelné hladině. I přes fakt, že je scirocco nabízeno mimo benzínové motorizace i s dvoulitrovými motory TDI, setkáme se s naftou velmi zřídka a většinu nabídky ojetých vozů tvoří oblíbené agregáty 1.4 TSI a také výkonnější dvoulitry TSI. Od roku 2009 je také možné se setkat s nejvýkonnější, sportovně laděnou verzí označovanou jako Scirocco R, vybavenou motorem 2.0 TSI o výkonu 195 kW. Scirocco je možné pořídit jak s manuální šestistupňovou převodovkou, tak i automatem DSG. Těch je však v nabídce autobazarů málo. Díky dobře vyladěnému podvozku, který scirocco sdílí s golfem páté generace, jsou jízdní vlastnosti tohoto vozu velmi dobré. Volkswagen Scirocco patří mezi poměrně spolehlivé vozy. U motorů TSI vybavených rozvodových řetězem, docházelo k jeho předčasnému opotřebení, které se projevuje typickým chrastěním za studena. Objevovaly se i problémy s elektrickými motorky bezrámových oken. Nárazovými testy prošel vůz v roce 2010 s hodnocením pěti hvězdiček.

Technika


Opravdu je podvozek Scirocca z Golfu?

Platforma scirocca pochází z golfu páté generace a tedy i naší octavie II. Přesto, zcela shodné šasi tato auta nemají. Přední náprava vozu je dvojího provedení. V závislosti na roku výroby používá dvě různá spodní příčná ramena. Auta vyrobená do 22. června 2009 mají ramena tvořená hliníkovými odlitky. Vozy od tohoto data výroby přešla na ramena svařená z ocelového plechu. Ramena jsou však plně zaměnitelná, neboť jak nápravnice, tak i jejich geometrické poměry, zůstaly nezměněné. Současně i obě uložení, jakož i spodní čep, mají obě verze identické. Pro zájemce o scirocco je důležité, že bez ohledu na verzi ramene lze silentbloky, stejně jako čep, měnit samostatně. A také coby náhradní díl zakoupit u autorizovaných prodejců dílů na volkswageny. „Podvozek scirocca je docela odolný. Spíše než čepy se mění silentbloky ramen,“ říká Petr Petřík. A samozřejmě táhla stabilizátoru. Z pohledu jízdního chování jsou hliníková ramena asi lepší, neboť jsou tužší. Rozdíl je však opravdu minimální. Tvary ramen odpovídají páté generaci golfu.

Zadní náprava scirocca je oproti golfu odlišná a to z důvodu výrazně většího rozchodu kol. Také řízení s elektromechanickým posilovačem je sice v principu stejné jako u golfu, avšak je jinak naladěno. V sciroccu je o něco tužší a tedy sportovnější. Stejně jako jiné modely Volkswagenu, lze se i tady setkat se dvěma verzemi tlumičů. Kromě klasických (pasivních) můžeme najít také auta s adaptivním odpružením DCC, které výrobce nabízel za příplatek. Vzhledem ke zdařile naladěným klasickým tlumičům asi nemá smysl hledat auta s tlačítkem DCC na palubní desce. Prostě tady nejsou potřeba. Adaptivní tlumič navíc stojí asi 7.000 korun, běžný pasivní zhruba třetinu. Zaměnitelné v zásadě nejsou, neboť řídicí jednotka pérování DCC komunikuje na datové sběrnici s celou řadou dalších jednotek vozidla (motoru, ABS/ESP aj.). Pokud tlumiče demontujete a nahradíte neproměnnými, vyhodí systém chybu. A s takovým autem můžete mít na STK velké problémy.

Motory

1.4 TSI 16V/90/92 kW Kdo plánuje si scirocco ponechat delší dobu a potřebuje hlavně jezdit, tomu tento motor bez problému vyhoví. Dlažební kostky sice netrhá, avšak dynamiku poskytuje lepší, než by se dalo vzhledem k výkonu usuzovat. Spokojí se sedmi litry na 100 km. Pokud se ale chcete trochu svézt, počítejte tak s devíti litry. Volba rozumu. Od roku 2014 nabízená verze s 92 kW je jiným motorem s rozvodovým řemenem z řady EA211.

1.4 TSI 16V Twincharger/118 kW Stejný základ jako slabší verze, avšak kombinující přeplňování turbodmychadlem a zároveň mechanicky poháněným kompresorem typu Roots. Překvapivě kompresor není zdrojem problémů ani u hodně ojetých exemplářů. To spíše majitele trápí vysoká spotřeba oleje, která rozhodně nemá banální příčinu. Více v textu. Jízdně je ovšem twincharger skvělý. Na krátké vlastnictví si jej kupte, „na chov“ ale rozhodně ne. Spotřeba je jen o málo vyšší než u jednodušší verze.

2.0 TSI 16V132/147/155/162 kW Slabší dvoulitr zastupuje agregát řady EA888, tedy s rozvody poháněnými řetězem. Zásluhou dvojice vyvažovacích hřídelů běží hladce i v nejvyšších otáčkách, navíc poskytuje skvělou dynamiku. Pojí se s ním nejvíce dimenzovaná manuální šestistupňová skříň MQ350. Oproti menším čtrnáctistovkám žere tak o 1 až 2 litry více. Zároveň také více zatěžuje příď, takže subjektivně vůz nemění směr tak hbitě, jako verze s menšími motory. Bohužel i tady je spolehlivost diskutabilní, opět v čele s vysokou spotřebou oleje a občas kolabujícími rozvody. Obecně čím novější, tím lepší. Verze se 132 a 162 kW nabízené od roku 2014 plní normu Euro6.

2.0 TSI/195/206 kW Tyto motory najdeme ve vrcholném Sciroccu R. „Erko“ nabízí ještě sportovnější podvozek a hlavně zcela přesvědčivou dynamiku. Verze se 195 kW je zástupcem ještě řemenové řady EA113, novější s 206 kW vyráběná od roku 2014 je již motorem EA888, tedy s řetězem. Obě jedou skvěle, ta novější subjektivně ještě o něco lépe. Naproti tomu starší motor EA113 je z pohledu odolnosti a spolehlivosti nejlepším motorem pro scirocco. Tedy pokud jej krmíte výhradně benzinem o oktanovém čísle 98.

2.0 TDI/103/110/125/135 kW Vznětový dvoulitr může být v sciroccu dobrou volbou, pokud se jedná o spolehlivost. I tak se jedná o okrajovou záležitost, neboť většina kupujících tohoto vozu volí zážehovou motorizaci. Motory se 110 a 135 kW jsou již z nové generace EA288. Počítejte s tím, že zvýšená hmotnost dieselů poněkud ubíjí očekávanou agilitu podvozku.

Servisní rady

Olej měňte podle ukazatele do nájezdu 100.000 km. Od tohoto proběhu dále pak po ujetí maximálně 20 000 km nebo po dvou letech. Olej musí plnit příslušnou normu VW 507 00. U oleje v dvouspojkové převodovce DSG se mění po ujetí 60.000 km. Doporučujeme výměnu oleje také v manuálních převodovkách, a to po ujetí 80.000 až 100.000 km. Vyjde to na 800 korun. Vznětové motory používají ozubený řemenem s intervalem výměny 180.000 km. Tolik oficiální údaje VW. Petr Petřík doporučuje zkrátit výměnu na rozumnějších 150.000 km. Jistota je jistota. Zážehové motory mají řetěz. Přesto jej doporučujeme měnit. Více v textu.

Závady a problémy

Vůle v uložení ramen přední nápravy Silentbloky lze měnit zvlášť i s využitím originálních dílů.

Klepající tyčky předního stabilizátoru Levná závada pozorovaná i jinde.

Vymačkané silentbloky zadního příčného tenkého ramene zadní nápravy Zadní kola mohou být do písmene A. Při větším kilometrovém proběhu.

Špatně fungující okna v bezrámových dveřích při jejich otevíráníV případě, že se pravidelně nedělá kalibrace oken.

Okna dveří samočinně nesjedou při vzetí za vnější kliku Příčinou bývá voda pronikající do tělesa kliky. Obsahuje mikrospínač, který je nefunkční. Klika bez lakování a práce: 2.000 korun.

Selhávající rozvodový řetěz Motory 1.4 TSI do roku 2014. Dnes už existuje sedmá modifikace rozvodů. Vyměňte jej po ujetí 80.000 km. Méně často se stává také u 2.0 TSI (147/155 kW).

Problémy s turbodmychadlem Motor 1.4 TSI Twincharger. Řešily to tři svolávací akce – viz text.

Vysoká spotřeba oleje až 1 l na 1000 km u motoru 1.4 TSI Twincharger Pokud motor běží nepravidelně či na tři válce, může být příčinou ulomená část pístu. Je-li spotřeba oleje nižší bez vlivu na chod motoru, pak může být zakopaný pes v systému odvětrávání klikové skříně, který se zablokovával.

Vysoká spotřeba oleje u motoru 2.0 TSI: Týká se pouze verzí se 147 resp. 155 kW. Na vině je malá drážka pro pístní kroužky v kombinaci se specifickým tvarem kroužků. Mění se celé modifikované písty, a jelikož ty mají jiný průměr pístního čepu než ty původní, tak se mění současně i ojnice – cca 75.000 korun, polomotor 2.0 TSI – 120.000 korun.

Podpálené ventily na motoru 2.0 TSI ve verzi R (EA113) Pokud někdo jezdí dlouhodobě na palivo o oktanovém čísle 95. Životně důležité je tankovat palivo s oktanovým číslem minimálně 98. Při koupi Scirocca R se zajímejte, co jeho majitel tankoval.

Opotřebované soustředné spojky sedmistupňové převodovky DSG Pokud někdo nedělá základní nastavení prahových hodnot spojek.

Závady manuálních převodovek Předejít tomu můžete výměnou oleje v nich po ujetí 80 až 100.000 km. Cena: 800 korun.

Špatně chladící klimatiazce Z důvodu vadného kompresoru od Delphi.

Selhávající vodní pumpa u motoru 1.4 TSI Twincharger Je součástí motoru elektromagnetické spojky připojující pohon kompresoru. Výměna 4.500 korun.

Test


Volkswagen Scirocco 1.4 TSI, 105.000 km, rok výroby 2008, cena 245.000 Kč

Dlouhých třináct let nevyráběl Volkswagen vůz kategorie kupé. Naposledy to bylo úžasné corrado vyráběné v již neexistující karosárně Karmann. Jeho výroba však byla náhle ukončena v létě 1995. Ač Scirocco navazuje na své stejně pojmenované předchůdce, osobně jej vnímám spíše coby nástupce zmíněného corrada.

Nezasvěceným se může zdát poněkud divné, že si někdo koupil coby nový tento vůz ve verzi s nejslabším motorem 1.4 TSI. Výkon pouhých 90 kW nikoho nevytrhne, byť dynamicky střižená karoserie vozu může takové pocity navozovat. Mnohem lepší jsou z pohledu jízdní dynamiky dvoulitry, a to jak ty vznětové, tak i zážehové a samozřejmě i výkonnější 1.4 TSI s twinchargerem. Přesto, odsoudit tuto verzi hned na začátku by bylo přinejmenším nespravedlivé.

I přes poněkud delší zpřevodování je dynamika vozu slušná a rozhodně nemáte pocit, že by to nejelo. Jsou to právě zdařile zvolené převody v kombinaci s briskní reakcí na pohyb vaší pravé nohy, které přinášejí řidiči tohohle scirocca jisté potěšení. Wolfsburgské kupé s tímhle agregátem jsem už jednou řídil. Dokonce jsem s ním jel z Prahy do města Volkswagenů, „vlčího hradu“. Za sebe mohu říci, že se neztratilo ani na německé dálnici, kde bylo možné bez problémů udržovat rychlost 170 km/h, aniž jsem měl akcelerátor zabořený do koberce.

Vzhledem ke koncepci nabízí původní 1.4 TSI spíše pružnost a dynamiku v širokém rozsahu otáček než nějaké vzrušující výkony ve špičce. Ostatně, že tomu tak bude, nasvědčuje už točivý moment. Jeho vrchol je skvělých 200 N.m, dostupné jsou od 1500 do 4000 otáček za minutu. A pokud je udržujete, jede vůz solidně.

Základní čtrnáctistovka je zároveň i volbou rozumu. Její problémy už zvládnout specialisté řešit, navíc s rozumnými náklady. My doporučujeme po koupi nechat vyměnit rozvody, což vás přijde nejčastěji na rozumných asi 10.000 korun. Motor se spokojí s palivem o oktanovém čísle 95. Přesto doporučujeme občas natankovat také lepší, řekněme 98. To u výkonnější verze kombinující turbodmychadlo a mechanicky poháněný kompresor je provoz na 98 oktanový benzin vyloženě nutností. Jinak se brzy dočkáte podpálení ventilových sedel. Ač je kolem původních motorů VW TSI stále jistá hysterie týkající se spolehlivosti, je jasné, že s léty Volkswagen řadu problému vyřešil. Jiné však stále řeší…

Scirocco jako takové je ovšem parádním autem. Pokud nepotřebujete nutně zadní sedadla a jezdíte převážně ve dvou, pak bychom mu klidně dali přednost před golfem s podobnou technikou. Obecně platí, že golfy páté a šesté generace mají skvělé jízdní vlastnosti. Věřte, že scirocco jde v tomto ohledu ještě dále. Tady pomáhá zejména výrazně větší rozchod zadních kol, což je patrné na první pohled. A také nízké těžiště. K tomu si přidejte tuhou karoserii a zadní čtyřprvkovou nápravu a je jasné, že tohle špatně jezdit nemůže.

Asi nejvíce imponuje briskní reakce na řízení. Čím rychleji jedete, tím scirocco ochotněji mění směr. Řízení podporované elektromechanickým posilovačem nabízí překvapivý kontakt s vozovkou. V rychle projeté zatáčce tak cítíte, jak se vnější přední kolo zakousne do asfaltu a drží. Až máte někdy pocit, že přední náprava by snad svlékla gumy, jen aby vůz zatáčku projel.

V sciroccu se sedí nízko, byť úplně „na zemi“ zase ne. Extrémně široké prahy trochu znesnadňují nastupování a vystupování, avšak to k vozu této třídy tak nějak patří. Kabina se zejména od páté generace golfu liší jen v drobnostech. Naproti tomu výplně širokých dveří jsou svébytné. Máme-li vytýkat, pak je to jejich značná hmotnost, snad aby se eliminovala absence rámu. To se tady bohužel střetává s poněkud slabou aretací, takže zejména drobné ženy s tím budou trochu bojovat.

Druhou chybou je nemožnost otevřít víko zavazadelníku jinak než tlačítkem na řidičových dveřích nebo dálkovým ovládáním. Tohle odstranila modernizace v roce 2014, u níž už kufr otevřete stlačením stylizovaného „W“. Naopak vysoká nakládací hrana tady patří k věci, neboť zvyšuje torzní tuhost karoserie. Takto to mělo kupříkladu i vzpomínané corrado.

Jako bývalý majitel dvou Volkswagenů Corrado G60 mám k sciroccu specifický vztah. Pravdou je, že zvláštní kouzlo tenhle vůz určitě má. Byť se mnou možná nebudete souhlasit. Věřte nebo ne, ale dal bych mu přednost i před Toyotou GT86/Subaru BRZ. „Toyobaru“ možná nabízí lepší ovladatelnost, hlavně zásluhou pohonu zadních kol. Scirocco je alce celkově dotaženější, pro běžného smrtelníka a normální provoz použitelnější.

VW Scirocco 1.4 TSI - vybrané technické údaje
MotorPřeplňovaný zážehový čtyřválec
Zdvihový objem [cm3]1390
Válce/ventily4/4
Největší výkon [kW/min]90/5000
Točivý moment [N.m/min]200/1500-4000
Převodovka6M
Max. rychlost [km/h]200
Zrychlení 0-100 km/h [s]9,7
Spotřeba dle EH (90/120/město [l/100 km]8,4/5,3/6,4
Rozměry (d x š x v) [mm]4255 x 1810 x 1400
Rozvor náprav [mm]2580
Pohotovostní hmotnost [kg]od 1245
Palivová nádrž [l]50

Klady

Vynikající jízdní vlastnosti, pružné motory, přesné a lehké řazení, rychle řadicí dvouspojkové převodovky, jednou bude ceněným youngtimerem, atraktivní vzhled, vynikající přední sedačky, překvapivě objemný zavazadelník, zpracování, ochrana proti korozi, většinou bohatá výbava, mívá najeto méně než stejně starý golf či passat, spolehlivý motor EA113 ve verzi Scirocco R do roku 2014, pozice za volantem.

Zápory

Je jen pro čtyři cestující včetně řidiče, vysoká nakládací hrana kufru, víko kufru lze otevřít jen dálkovým ovládáním nebo tlačítkem na dveřích (vozy do modernizace v roce 2014), někomu může chybět šestiválec VR6, obtížnější nastupování (široké prahy, nízká pozice sedadel), extrémně těžké boční dveře se slabou aretací, omezený prostor na zadní lavici, jen průměrně spolehlivé zážehové pohonné jednotky (platí do modernizace).

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (51)
23. 6. 2016 15:45
bazar
tak každý autobazar má něco do sebe, myslim, že v každým se najdou dobrý i špatný auta, asi tak jako v obchodě, mám lepsi a horsí chleba a je na nas, jakej si koupíme :-) ceho bych se ale obával je nákup z ulice a nebo nekdo do prekupníka...to radši zajedu do bazaru....
21. 6. 2016 11:55
Názor odborníka, manažer marketingu Auto ESA
Ja uz bych v auto esa nekoupil ani ventilek, * zlodejsky!
Avatar - CommonUser
17. 6. 2016 10:29
Re: moje skusenosti
Zanasanie sviecok suvisi vacsinou s priamym vstrekom a tento motor ho urcite ma.
Kolega ma presne to iste. V 12tkm mu rupla klukovka.
Tato kompresor-turbo verzia trpela na na hlucnu magneticku spojku (bez funkcnej zavady) a co horsie na podpalovanie ventilov, ked sa jazdi na spotrebu. Rozvody skor suvisia s castymi startami, cize tvoj pripad to nebol - dlhe dialnice.
17. 6. 2016 01:28
Re: Internetoví teoretici
Je třeba vidět v souvislostech. Nasedá se líp než do MPV? Má větší kufr než E-klasse? Který benzínový motor při zápřahu olej nebere?
Auto se mi líbí, ale nemůžu si odpustit dojem, že se inspirovali Brerou. Btw to byla velká promarněná šance. Dnes jsem zrovna jednu krásnou potkal. Škoda, že ji svařovali z olova nebo co to bylo za revoluční slitinu:)
16. 6. 2016 21:11
Re: Spotreba oleja
Alfy s boxerem jsou už prakticky veterány, ty už bych držel v úctě a do technických debat nezatahoval (na druhou stranu, po třetím výbrusu tam jistě nějaká vůle už bude ) :-)
Představa, že se točivosti motoru dosáhne tím, že se mezi stěnou válce a pístem nechá fuka, je bohužel lehce mimo - kompresi jen kroužkama prostě neudržíš...