Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Adam s tříválcem 1.0 SIDI nabídne dvě výkonové verze

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Opel chystá malý přeplňovaný tříválec 1.0 SIDI pod kapoty mini Adam. Nakonec bude mít dvě výkonové varianty.

Adam Opel, zakladatel firmy, se výroby automobilů nedožil. To však nebránilo v Rüsselsheimu pojmenovat po něm nejmenšího zástupce značky z bleskem ve znaku. V této řadě se navíc chystá technická obměna. Downsizing se nevyhýbá ani Opelu, emisní limity prosazované Evropskou unií jsou neúprosné. Současné zážehové motory 1.2i/52 kW, respektive 1,4i/64 a 74 kW budou již brzy nahrazeny turbodmychadlem přeplňovaným litrovým tříválcem SIDI.

Tato pohonná jednotka s hliníkovým blokem má čtyřventilovou techniku, přímý vstřik a plynule proměnné časování ventilů. Výfukové potrubí je integrováno do hlavy válců a typické vibrace pomáhá snížit vyvažovací hřídel v olejové lázni. Městská stylovka dostane dvě výkonové verze. Již dříve byla avizována varianta s 85 kW a šestistupňovou přímo řazenou převodovkou. Doplní ji však slabší, která je naladěná na 66 kW. Obě verze vyvinou překvapivě shodný točivý moment 166 N.m v rozmezí od 1800 do 4700 otáček a průměrně spálí na každých 100 km 4,3 l benzinu. Žádná další čísla dosud nejsou k dispozici, ani to, zda méně výkonné provedení dostane stejnou rychlostní skříň. Je to však velice pravděpodobné.

Pro porovnání: Fiat 500 s dvouválcem TwinAir 0,9 l/63 kW je o dva decilitry úspornější. Jistěže se bavíme o spotřebě normované. Nový tříválec z vývoje Opelu je lehčí než čtyřválce, takže pohotovostní hmotnost aut spadne pod tunu. I samotné kompaktní šestistupňové převodné ústrojí oproti staršímu „pětikvaltu“ zhublo o 30 % na 37 kg. Jenže italská pětistovka váží pořád méně, kolem 900 kg.

Opel kompletně odhalí nové specifikace až v Ženevě, možná krátce před švýcarským autosalonem. Na evropské trhy se vozy vybavené novými tříválci dostanou na jaře letošního roku.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
17. 2. 2014 14:55
OPEL JEDINĚ LPG SOUDRUZI !!

[odkaz] [odkaz]

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]

1. NEJLEPŠÍ = ELEKTROMOBIL Z BOLESLAVI (čistý) [odkaz]
2. LEPŠÍ = LPG / CNG (trochu CO2 a plynů) [odkaz]
3. ostatní ŠPATNÝ !! [odkaz]