Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otokar představil armádní speciál Ural Pick-up s pancéřovanou kabinou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Turecká společnost Otokar rozšiřuje nabídku svých obrněných vozidel o novou verzi modelu Ural s dvoumístnou pancéřovanou kabinou a systémem výměnných nástaveb.

Otokar je největší soukromou společností v Turecku, která se zabývá vývojem a výrobou obrněných kolových i pásových vozidel. Vedle tohoto programu se tato firma v současnosti věnuje i vývoji a výrobě midibusů, autobusů pro městskou, meziměstskou i zájezdovou dopravu, návěsů a nákladních vozidel pro civilní využití.

Nejširší nabídku má ovšem v současnosti právě v oblasti armádních vozidel, kde jen v případě kolových vozidel nabízí devět modelových řad, zatímco pásová vozidla má v nabídce tři od víceúčelového transportéru až po hlavní bojový tank.

Mezi nejnovější přírůstky v nabídce společnosti Otokar pak patří model Ural v provedení pick-up s dvoumístnou pancéřovanou kabinou, který byl odhalen na jaře letošního roku a vychází z taktického obrněného vozidla Ural, schopného pojmout až osmičlennou posádku, jehož představení veřejnosti se odehrálo v roce 2013.

Otokar Ural Pick-up využívá modulární platformu výchozího provedení s celkovou délkou 5330 mm, šířkou 2160 mm a výškou 2460 mm od země po vrchol střechy. V přídi tohoto stroje je uložen přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 3,8 litru a výkonu 124 kW (168 k), který prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky pohání všechna čtyři kola.

Vozidlo na 16palcových kolech, jehož celková hmotnost může být až 6,4 t, dosahuje maximální rychlosti kolem 110 km/h a jeho dojezd se má pohybovat okolo 600 km. Standardní Ural má nájezdové úhly vpředu 43 stupňů a vzadu 44 stupňů.

Otokar Ural Pick-up je navržen tak, aby mohl sloužit jako víceúčelové vozidlo, jehož korbu lze během několika minut snadno vyměnit za jinou účelovou nástavbu a jako příklad je uváděna cisterna o objemu 1500 litrů.

Ve své standardní konfiguraci pak má být podle oficiálních materiálů vhodný pro zajištění dodávek důležitého materiálů, paliva, vody a potravin pro vojáky nasazené v rizikových oblastech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)