Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Parkoviště P+R na pražském Smíchově nebude, bylo by finančně neefektivní

redakce AUTO.CZ

Zamýšlené parkoviště P+R na pražském Smíchově nebude, pro hlavní město by bylo jeho vybudování finančně neefektivní. Technická správa komunikací (TSK) proto pozastavila přípravu jeho výstavby, což potvrdila mluvčí TSK Barbora Lišková.

Dočasné parkoviště chtělo město vybudovat v severní části Smíchovského nádraží na pozemcích, které jsou v majetku Českých drah (ČD). "ČD odmítly podpis nájemní smlouvy na delší dobu než dva roky. Investičně by to tak bylo nevýhodné a neperspektivní," vysvětlila Lišková. Náhradní lokalitu pro vybudování P+R na Smíchově prý TSK nyní nehledá.

S ČD začala Praha prostřednictvím TSK jednat loni. Parkoviště mělo být v severní části nádraží v lokalitě Na Knížecí. Na pozemku o rozloze 12.300 metrů čtverečních mělo být 450 parkovacích míst. Praha by podle původního plánu měla pozemek pronajatý do doby, než by jej ČD potřebovaly.

TSK v současné době řeší rozšíření záchytného parkoviště na Černém Mostě, kdy je projednávána dokumentace pro územní řízení. "Pro úspěšné pokračování je nutná dohoda s vlastníky pozemků ohledně výkupů, směn a výpůjček pozemků a přeložek inženýrských sítí," doplnila mluvčí.

V Praze funguje v současné době více než dvacítka parkovišť P+R, jsou například na Černém Mostě, Běchovicích, Chodově, Hostivaři, Radotíně nebo na Skalce. Parkoviště jsou primárně určena pro mimopražské řidiče, kteří zde zanechají svůj automobil a dále do centra Prahy jedou MHD. Cena za parkování na parkovištích P+R zapojených do systému MHD činí 20 korun.

redakce AUTO.CZ