Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pět vozů Porsche Macan dostalo ikonický retro design. Kde je potkáte?

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Stuttgartská automobilka sbírá úspěchy ve světě motorsportu již desítky let, což si zaslouží speciální oslavu. Pětice SUV Macan tak dostala závodní zbarvení.

Porsche sbírá úspěchy napříč různými kategoriemi po celém světě již více než 60 let. V rámci oslav automobilka připravila pět vozů Macan, které dostaly ikonické retro závodní zbarvení. Auta u nás bohužel nepotkáte, všech pět bude jezdit v ulicích Singapuru.

V edici oslavující četné úspěchy značky nechybí kultovní bílý lak s pruhy Martini. Porsche není jedinou značkou, která se s tímto zbarvením prezentovala (vídat jej můžeme i dnes v šampionátu F1 u týmu Williams), ale nemalou měrou se zasloužila o jeho propagaci. Partnerství se datuje až do roku 1970, ve kterém model 917 slavil úspěchy na německém Hockenheimringu.

V barvách Rothmans jsme vůz Porsche mohli prvně vidět během legendárního závodu 24 hodin Le Mans v roce 1982. Později je dostal i rallyeový speciál 962 a krátce byly k vidění i na modelu 961. Kuriózní je i růžový háv připomínající plánek z řeznictví. Křiklavé provedení přišlo počátkem sedmdesátých let ruku v ruce s rychlejšími a aerodynamicky vyspělejšími speciály. Není divu, že si tohle auto v Le Mans vysloužilo přezdívku „růžové prase“.

Červenobílý Macan je zase vzpomínkou na model 917, jehož posádka v roce 1970 vybojovala první celkové vítězství ve slavné čtyřiadvacetihodinovce. Pětici Macanů s retro designem uzavírá ikonická světle modrá v kombinaci s oranžovou. Závodní zbarvení je ikonické jako logo Coca-Coly, ve světových šampionátech s ním Porsche slavilo mnoho úspěchů.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Avatar - white label
30. 12. 2017 00:15
Re: Ikonický retro design
To byla moje soutěžní fotka z místní fotosoutěže (03/2013) na téma "Moje auto jako filmová hvězda". ;-)
[odkaz]
Avatar - praděda7
29. 12. 2017 22:36
Re: Ikonický retro design
Já myslel, že ti to auto někdo polepil mezitím co jsi byl v kině...... ;-)
Avatar - white label
29. 12. 2017 14:11
Re: Ikonický retro design
Ten bílý Macan (viz titulka) připomíná Herbieho [odkaz]
A takové rychlé pruhy s číslem dělám na počkání: [odkaz]
;-)
Avatar - praděda7
29. 12. 2017 13:26
Ikonický retro design
....Auta (v těchto barvách) u nás bohužel nepotkáte, píše autor..........bohudík, píšu já :-!