Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 108: Ve Francii od 10.150 eur (277.800 Kč)

Aleš Dragoun
Diskuze (36)
Peugeot zveřejnil základní ceny nového modelu 108, který se bude vyrábět ve středočeském Kolíně. Platí pro francouzský trh, prodej odstartuje v červenci.

Oficiální ceník Peugeotu 108 zatím na webu automobilky chybí, k mání jsou zde pouze základní informace o pětidveřové verzi. Základní variantou je však ta třídveřová, k oběma je k mání i textilní střecha, která z městského prcka udělá „polokabriolet“. Motorová paleta obsahuje dvě zážehové pohonné jednotky, tříválce 1.0 VTi/50 kW a 1.2 VTi PureTech/60 kW. K prvnímu lze koupit kromě pětistupňového manuálu i robotizované ústrojí ETG, jeho cenu však také výrobce zatím neoznámil. Výbavy jsou na domácím trhu k dispozici čtyři: základní Access a Active, Allure a luxusní Feline se pojí pouze s výkonnějším motorem.

Na palubě stoosmičky můžeme najít i luxusní prvky. Kromě dnes již běžného centrálního zamykání, automatického rozsvěcení předních světlometů, nebo otevírání zavazadelníku tlačítkem je k mání také klimatizace, navigace s dotykovým displejem a technologií Mirror Link, která přes velkou obrazovku umožňuje ovládat mobilní telefon, vyhřívané přední sedačky, dokonce i parkovací senzory a kamera. U autíčka délky 3,47 m možná trochu zbytečný luxus, ale těm, kteří s miniautem mají problémy zaparkovat, se můžou tyto vymoženosti pochopitelně hodit. Feline má standardně kožené čalounění.

Základní třídveřová varianta Access přijde ve Francii na 10.150 eur (277.800 Kč). Za dražší stupeň Active se připlácí 1.100 eur (30.100 korun). Dalších 1.200 eur, tedy zhruba 32.800 Kč stojí plátěná střecha Top, o žádnou levnou legraci tedy nejde. Motor 1.2 VTi koupí Francouzi nejlevněji ve výbavě Active za 11.900 eur (325.600 korun). Úsporný model 1.0 e-VTi se start-stopem je nejsnazší možností, jak si pořídit městský vůz v luxusnějším provedení Allure. Stojí 13.650 eur (373,5 tisíce Kč). Za dalších 250 eur (6,8 tisíce) navíc už dostanou klienti v zemi galského kohouta tutéž výbavu s výkonnější dvanáctistovkou. Feline s tím samým „srdíčkem“ už odčerpá zájemci z bankovního konta 15.550 eur (425,5 tisíce korun).

Příplatek za druhý pár dveří je rozumných 500 eur, tedy zhruba 13.700 Kč. Peugeot se chlubil širokými možnostmi individualizace, polepy a dekory dostaly názvy Dressy, Kilt, Diamond, Dual, Barcode, Tattoo a Sport. Tattoo pochopitelně nemá nic společného s konceptem, který byl představen v Ženevě. Na českém trhu bude Peugeot 108 k dispozici až od září letošního roku a naše ceny se budou jistě pohybovat v nižší hladině než ty francouzské.

Aleš Dragoun
Diskuze (36)
18. 3. 2014 08:13
Re: genialny twingac
jj vysvetluj to zdejsim kovbojum, vidi logo Renault a hned maj oci podlite krvi >:-[]
17. 3. 2014 22:39
Re: genialny twingac
Já nechápu, co se tady řeší - ta kapota jde krásně pryč, podle videa není absolutně problém se dostat jak k baterce, tak k nádržce ostřikovače. Tipuji že je tam tak lehce, bez pantů uchycená kvůli srážce s chodcem - možná se má posunout celá kapota směren k oknu a tak líp ochránit dopadajícího chodce vyrovnáním podokenní hrany. Nechci spekulovat, ale je skoro jisté, že ta kapota půjde v případě nutnosti po odjištění nějakých provázků úplně odmontovat. Neuroticky se ksichtící pán z videa se snaží být vtipný, ale je spíš trapný.
17. 3. 2014 22:25
Re: Cena
Současným Twingem jsem myslel to dnešní - ta nová zadokolka se ještě neprodává. Podle všeho výrobní linku Twinga přesunou do Ruska asi do fabriky Lada a budou tam hrnout na stále ještě konkurenceschopném základě superlevná městská auta pod značkou Dacia. Hlavně se teď modlit, aby ten záměr nějak nezhatila současná situace kolem Krymu - EU by mohlo napadnout zavést na vývoz z Ruska nějakou speciální daň a budeme nahraní :-(
Avatar - twistedTSD
17. 3. 2014 22:16
Re: genialny twingac
Samozřejmě, zahnal jsem to záměrně do extrému. A video jsem shlédl až později (nějak jsem ho na tabletu přehlédl a skočil na fotky), ale i tak - proč to dělat složitě, když to jde jednoduše?
17. 3. 2014 20:32
Re: genialny twingac
ok, zaprve nechapem načo je dobré zase tu ťahať twingo, ale dobre.odhliadnuc od toho, že ten vo videu vizerá ako pri epileptickom záchvate, tak rozmýšľam nad tým, či by sa menej "neupatlal" keby sa k tej nadržke snažil dostať zboku...