Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot Fractal: Studie čtyřmístného kupé-kabrioletu pro Frankfurt

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Peugeot představí ve Frankfurtu koncept otevřeného sporťáku Fractal. Po ochutnávkách v podobě teaserů a krátkého pětivteřinového videa přicházejí na řadu oficiální fotky.

Fractal ctí poslední dobou u francouzského „lva“ oblíbenou dvoubarevnou kombinaci, zadní část je černá, přední kontrastně bílá. Na předních blatnících nechybí trikolóra. I když se letos nekoná prestižní autosalon v metropoli nad Seinou, protože máme lichý rok, národní hrdost musí být vidět. Jeho dramatické křivky, hrany a tvrdé linky vycházejí evidentně z virtuální studie pro hru Gran Turismo 6. Ač vypadá jako roadster, vzadu se překvapivě nachází ještě dvojice nouzových míst. Jde tedy o malý kupé-kabriolet s pevnou sklápěcí střechou, na které je ještě navíc umístěn spoiler. Světelnou techniku dostaly na starost kompletně diody.

Dveře se otevírají proti směru jízdy. Interiér je řádně futuristický, přední části dominuje tenká středová konzola s naplocho umístěnou obrazovkou. Dotykový displej pochopitelně ovládá všechny možné funkce vozu – kromě audia ovšem. Spouštění a vypínání motoru je však umístěnou nad ním spolu s laděním hlasitosti audia. Video ukázalo jen reproduktor, stylová samostatní horní část palubní desky obsahuje zbylé ovladače hudební aparatury a tlačítko parkovací brzdy. Z levé strany je ještě jedna, podobně tvarovaná.

Digitální přístroje pod hranatým, takřka závodním volantem ukazují několik údajů, například stav nabití baterie 62 % a dojezd 98 km. Fractal pohání dva elektromotory, každý o výkonu 75 kW, které jsou schopny jej rozpohybovat z 0-100 km/h za 6,8 sekundy. Díky akumulátoru o kapacitě 30 kWh ujede vůz na jedno nabití až 450 kilometrů, u elektromobilů často omílaný malý dojezd tedy v tomto případě neplatí.

Fractal se naživo představí 15. srpna 2015 na frankfurtském výstavišti. Podle informací automobilky se jedná pouze o koncept, jeho odkaz se ale promítne do nového městského kupé-kabrioletu poháněného elektromotorem.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Stejsn
2. 9. 2015 21:46
Jenom jestli oni to ti designéři
s tou modernou už trochu nepřepískli...
2. 9. 2015 14:42
design
Zvenčí vypadá tenhle peugeot jako subaru nebo suzuki po havárii. Francouzi maji na víc...
1. 9. 2015 16:22
Re: dojezd
Za 25-30 let těch 450 km ty auta dají ;-) Dojezd by měl smysl takových 2000-3000km jinak ne :no:
1. 9. 2015 14:04
dojezd
No jestli 62% kapacity odpovídá zbývajícímu dojezdu 98km, tak s plnou baterkou to dá max. 160km. Kde je tedy těch slíbených 450 ?