Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot se vrátí na Dakar, s crossoverem 2008

David Bureš
Diskuze (0)
Francouzská automobilka se na slavnou pouštní rallye vrátí po 25 letech. Navázat bude chtít na své někdejší úspěchy.

Peugeot potvrdil nedávné zprávy, že se opět zúčastní Rallye Dakar. V lednu 2015 do tohoto slavného pouštního závodu nasadí speciál 2008 DKR. Více informací o závodním speciálu bude zveřejněno 20. dubna na pekingském autosalonu.

Výrobce přiznává, že model 2008 vybral pro závodní účely z ryze marketingových důvodů. „2008 zprostředkuje silnou image na všech kontinentech. Je to náš nejnovější crossover a ukázal se v Evropě jako velký hit, a to ještě před jeho uvedením na trh v Číně a Jižní Americe v roce 2015,“ uvedl generální ředitel Peugeotu Maxime Picat. O závod se navíc zajímají lidé z různých koutů světa.

Účast v Dakaru opět spojí trio firem Peugeot, Red Bull a Total, které spolupracovaly již na loňské účasti Peugeotu 208 T16 Pikes Peak v závodě na vrch Pikes Peak. O vývoj 2008 DKR se postará stejný tým jako v případě speciální 208.

Zatímco účast na závodě Pike Peak byla jednorázovou záležitostí, v Dakaru chce Peugeot startovat několik let. Právě závod v Coloradu dal podle Picatovi automobilce křídla, a proto se rozhodla pro nasazení svého vozu v pouštní rallye.

Účast na loňském Pikes Peak byla úspěšná – 208 se Sebastianem Loebem za volantem překonala zdejší traťový rekord, díky čemuž si automobilka věří i před návratem na Dakar. „Jsme si naprosto vědomi toho, že Dakar je velmi obtížná akce, i přesto je naším cílem vyhrát na první pokus v roce 2015,“ říká šéf francouzské značky.

K úspěchu může pomoci i dvojice zkušených závodníků – Španěla Carlose Sainze doplní Francouz Cyril Despres. Sainz vyhrál Dakar jednou, Despres dokonce pětkrát, byť vždy na motocyklu. I proto se francouzský jezdec chce podle svých slov hlavně učit a co nejvíce pomáhat týmu.

Naposledy Peugeot oficiálně startoval na Dakaru v roce 1990, ještě v době, kdy se závodilo v Africe. V letech 1987 až 1990 slavil Peugeot na Dakaru čtyři vítězství po sobě. V prvních dvou případech se z výhry radovala ikonická 205 T16 Grand Raid, poté dvakrát vyhrál neméně legendární model 405 T16 Grand Raid.

David Bureš
Diskuze (0)