Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Počet stanic CNG v Česku roste, do konce roku jich má být přes 70

Ondřej Chamilla
Diskuze (12)
Po desítkách za rok přibývají v České republice stanice CNG. Reflektuje to větší zájem zákazníků daný vyšším počtem vozů s pohonem na stlačený zemní plyn.

Na území naší republiky za poslední dobu přibylo deset čerpacích stanic na CNG. Nová místa, kde natankujete tohle stále populárnější palivo, jsou Benešov, Hodonín, Hradec Králové, Chodov u Karlových Varů, Kolín, Ostrava, Plzeň, Praha Štěrboholy, Zlín a Žďár nad Sázavou. Na CNG u nás totiž jezdí již téměř 8.000 vozidel a další rychle přibývají vzhledem ke skutečnosti, že automobilky nabízejí v současné době více než 60 druhů sériově vyráběných vozidel s tímto pohonem. Brzy by se pak mělo otevřít dalších 16 plnících stanic, většina ještě do konce tohoto roku.

Když se podíváme na mapu, tak nejmenší pokrytí stanicemi na CNG je v Plzeňském, Pardubickém a Zlínském kraji, tamní obyvatelé tedy ještě pravděpodobně po vozech na tohle levnější a ekologičtější palivo nesáhnou. Podle údajů Českého plynárenského svazu je ale již nyní pokrytí například na delších cestách dostatečné – na trase z Prahy do Frankfurtu jich je deset, celkově v Evropě na čtyři tisíce. Dále se odhaduje, že 160 miliard bude investováno do nových CNG stanic jen v EU, do dvou let by i v Česku mělo být podobných plnících míst nejméně 150, spíše ale 200. Výhody CNG jsou pak jasné – nižší cena, nižší spotřeba a ekologičtější provoz. Právě omezený dojezd a pokrytí stanicemi ale tvoří prozatím největší překážku pro ještě masovější rozšíření stlačeného zemního plynu.

Ondřej Chamilla
Diskuze (12)
5. 9. 2014 14:33
Re: Aletrnativní paliva zavádí hodně pump
Kolik na tom reálně ušetříš? Spotřeba o kus vyšší a cena ne až tak zázračná...
Avatar - Barrichello
5. 9. 2014 09:09
Aletrnativní paliva zavádí hodně pump
ale jde o E85, k vaší smůle a k mojí radosti.

24,50-24,90 je hodně dobrá cena a po Praze a středních čechách je těch pump hafo.
5. 9. 2014 08:28
Re: podpora alternativních paliv
Nějakou CHAdeMO v ČR najdeš. Otázka je, jestli tvůj elektromobil skousne stejnosměrný proud. :-)
5. 9. 2014 02:44
Re: podpora alternativních paliv
Tak dnes už přeci jen na to CNG jezdit jde. Co by dali na Slovensku za tu "síť" co tu máme my. Najezdil jsem pár tisíc kilometrů s Puntem Evo Natural Power, což není auto pyšnící se největší nádrží na CNG, ani nijak rekordně nízkou spotřebou CNG, a vždycky byla někde po cestě, nebo blízko cesty, nějaká ta stanice na CNG, takže na benzín jsem nemusel ani kilometr.
Mimochodem, taky by to chtělo už začít přát trošku dalšímu alternativnímu palivu - elektřině, protože nějaká rychlonabíjecí stanice, jako jsou třeba v Německu, je u nás obrázek ze sci-fi filmu.
4. 9. 2014 20:07
Re: Počet CNG stanic v ČR roste
z Moravy?