Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polarizační brýle: Pro řidiče výborné, ale jak to, že umí schovat displeje?

David Bureš
Diskuze (22)
Polarizační brýle se při řízení hodí, protože vám umí odfiltrovat různé odlesky. Jenže zároveň vám mohou zkazit výhled na head-up displej nebo obrazovku multimediálního systému.

Video se připravuje ...

Sluneční brýle s polarizačním filtrem i head-up displeje jsou v autě dobří pomocníci. Polarizované brýle jsou pohodlné pro vaše oči, jelikož vám odfiltrují různé odlesky a díky průhledovému displeji promítajícímu důležité informace na čelní sklo zase nemusíte neustále přeostřovat na vozidla vpředu a přístrojový štít. Jenže spolu tihle asistenti občas pracovat neumí.

Jakmile si nasadíte polarizační sluneční brýle a pohlédnete na head-up displej, zjistíte, že informace promítané na čelní sklo příliš ztmavly, nebo dokonce zcela zmizely. A nejde jen o průhledové displeje, které jsou nadále spíše luxusním prvkem aut, ale také o stále běžnější obrazovky multimediálních systémů, které se s polarizačními brýlemi také příliš nekamarádí. A pokud se nechceme pohybovat jen v automobilovém světě, můžeme zmínit i obrazovky chytrých telefonů a tabletů, které vám kvůli polarizačnímu filtru mohou také ztmavnout. Víte proč?

Důvod hledejme právě v polarizačním filtru, který pracuje s takzvaným polarizační světlem, neboli slunečním světlem odraženým od lesklé nekovové plochy. Při takovém odrazu se vlny tvořící sluneční paprsek pohybují jen ve dvou rovinách, horizontální a vertikální. Zatímco vertikálně polarizované světlo je pro nás užitečné, jelikož nám umožňuje vidět kontrastně a barevně, horizontálně polarizované světlo vytváří nepříjemné oslnění a další optické šumy, které právě polarizační filtr potlačuje. Brýle s polarizačním filtrem tak propouštějí pouze pozitivní vertikální vlnění, díky němuž skrze tyto brýle dobře vidíme.

Jenže zároveň jak filtr potlačuje horizontálně polarizované světlo, potlačuje i světlo zářící z displejů, pokud tedy toto světlo září na stejné vlně, jakou brýle svým filtrem právě odrážejí. Stačí tak změnit pozici (otočit hlavou, případně naklonit) a najednou zjistíte, že na displej (ať už průhledový nebo ten od multimediálního systému) vidíte o něco lépe.

Tato potíž samozřejmě má svá řešení. Řidič si samozřejmě může zbavit svých polarizačních brýlí a spolehnout se při řízení na běžné sluneční brýle, které mají pouze zatmavená skla. Lze ale koupit i jiné brýle s odlišným polarizačním filtrem, které vaše trápení mohou vyřešit, budou totiž odrážet trochu jiné světlo, a tak si s displejem poradí.

Řešení je ale i na straně výrobců, protože existují displeje, s nimiž si polarizační brýle poradí. Zatímco tak obraz LCD obrazovek může zcela zmizet, u AMOLED bývá vše v pořádku. LCD obrazovky z kapalných krystalů (stejně jako TFT displeje) jsou totiž doplněny dvěma polarizačními fóliemi, které jsou opačně orientované. Pokud tak přidáme další vrstvu (v podobě polarizačních brýlí), jejich obraz ztmavne, případně zcela zmizí – to když je polarizace stejná jako u horního polarizačního filtru obrazovky. To samé platí i pro head-up displeje, které obvykle využívají TFT displej, z něhož se pomocí zrcadel promítá obraz na čelní sklo. Stačí ale aby vyzařovaly jiné světlo, než které vaše polarizační brýle odráží, a obraz bude vidět. Naopak AMOLED obrazovky (z organických elektroluminiscenčních diod) využívají jedinou polarizační vrstvu regulující kontrast, tudíž na ní další polarizační filtr efekt nemá.

David Bureš
Diskuze (22)
24. 9. 2020 23:08
Polarizační brýle
Mockrát díky za článek. Musím se přiznat, že už delší dobu přemýšlím nad tím, že bych si právě polarizační brýle pořídil. Právě to, že dokáží schovat displeje mě ale od nich trochu odrazuje. Vidím to spíš tak, že si na řízení asi koupím nějaké klasické sluneční brýle. Koukal jsem se, že spoustu pěkných mají třeba tady https://www.hotovebryle.cz/ tak asi nějaké vyberu právě tam.
1. 5. 2017 18:44
Re: Samozatmavovaci bryle
jedna z nejlepších technologii na samozatmavení v autě, pokud neni UV kuli tomu že sedíte v aute a přes sklo neprojde UV tak reagujou na viditelnou složku světla a zatmavý se a zlepší se i kontrast a hloubka vidění, pokud jste mimo vozidlo na slunci tak se zatmaví víc kuli UV.
[odkaz]
1. 5. 2017 08:20
Re: Tohle je opravdu tristní
Když ani neví, že se tomu světlu říká polarizované, nikoli polarizační... Zajímalo by mě, z čeho čerpal.
1. 5. 2017 07:31
Re: Tohle je opravdu tristní
Na to se dá říct jen : "A nejezdi s tím na Moravu, dostal by si židlou do hlavy!"
1. 5. 2017 07:09
Re: Tohle je opravdu tristní
Platíš im za to každým príspevkom v diskusii. Po odoslaní sa stánka znovu načíta a môžu si pripísať ďalšie zobrazenie reklamy. Jediný spôsob ako sa zbaviť balastu je neklikať a nediskutovať.