Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie chce odhalovat přestupky pomocí dronů. Téměř nikam s nimi ale nesmí

Jan Mička
Diskuze (12)
Policie má velmi obsáhlý arzenál techniky, díky které může odhalovat silniční piráty. Přibýt by měly také drony.

Rychlé dálniční speciály, téměř neviditelné octavie vybavené supermoderní technikou, hlídky na motocyklech, mobilní a stacionární radary... S touto technikou policie každý den číhá na českých silnicích za účelem lepší bezpečnosti provozu. Toto je alespoň obecně známé stanovisko a kýžený záměr, do budoucna by se ale seznamy dostupné techniky mohly rozšířit o drony, které budou monitorovat situaci na silnicích ze vzduchu a vyjdou mnohem levněji než pilotované vrtulníky.

Záměr to není špatný, hned na začátku ale naráží na jeden problém – legislativu. S drony totiž nemůže létat jenom tak někdo, jsou potřeba speciální pilotní zkoušky, podle velikosti dronu se rozlišuje maximální možná výška letu, pilot by měl být kvůli odpovědnosti za škody velmi dobře pojištěný a tak dále.

Z důvodu bezpečnosti by větší drony nemohly létat nad obydlenými oblastmi a nad silnicemi (u přístrojů do hmotnosti 910 gramů Úřad pro civilní letectví minimální vzdálenost od lidí nespecifikuje), v úvahu tedy připadá pouze použití někde nad poli, navíc ve velmi omezené míře. Pilot totiž podle základních pravidel nesmí ztratit přístroj z dohledu. V těchto oblastech se také velmi často nachází nebezpeční elektrické vedení.

Podle informací serveru iDnes.cz chce policie používat drony k odhalování nedovoleného předjíždění nebo otáčení vozidel v místech, kde je to zakázáno. Obecná pravidla pro používání dronů zatím platí pro všechny bez výjimky, podle mluvčího ministerstva dopravy Neřolda je však v plánu „upřesnění podmínek pro provoz bezpilotních letadel“. To by mohlo znamenat, že se v budoucnu policejní drony objeví také v obydlených oblastech, což občas může být mnohem nebezpečnější než přestupky, za které chce jejich prostřednictvím policie pokutovat řidiče.

Zpravodajský server uvádí, že policie v těchto dnech testuje celkem devět dronů. Například v Brdech prý chtějí urychlit uvedení přístrojů do praxe udělením speciálních výjimek. Zdejší piloti se však stále školí, riziko jejich pochybení při manipulaci s drony je tedy velké.

Jan Mička
Diskuze (12)
28. 7. 2016 22:17
Electric eye - je to tu a lidé to chtějí! :-(
[odkaz]
28. 7. 2016 22:14
Velký bratr
Jediné praktické užití bude zřejmě to, že člověka budou pokutovat za přejetí plné čáry na prázdné okresce, když si krátil levou zatáčku, do které bylo vidět.
28. 7. 2016 20:49
Uvidíme
Musím říct, že kdyby to používali na sledování nebezpečného předjíždění a vůbec nebezpečného chování na silnici, vůbec by mi to nevadilo.
28. 7. 2016 19:54
Re: Policejní stát
Já chtěl aby v tom zazněla ta minulost před 89 :-)
28. 7. 2016 19:45
Re: Policejní stát
Dneska se tomu říká národní garda >:D