Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie převzala nové civilní Octavie. Jak je poznáte? (+video)

David Bureš
Diskuze (292)
K Passatům a Superbům si dopravní policie pořídila další vozy v civilním provedení. Tentokrát se jedná o velice nenápadné Octavie.

Dopravní policie si v pondělí převzala 50 nových exemplářů Škody Octavia, které budou sloužit na silnicích první a druhé třídy. Na rozdíl od v listopadu předaných vozů nejsou v policejním zbarvení, ale v civilním provedení. Službu budou vykonávat na silnicích nižších tříd.

„Forma výkonu skrytým dohledem se ukázala jako účinná. Praktikují ji vlastně všechny státy Evropské unie,“ vysvětluje použití vozů v civilních barvách šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Podle jeho slov se mají policisté hlídkující v těchto vozech zaměřovat hlavně na sledování těch závažnějších přestupků. „I proto jsou vozy vybaveny kamerovým systémem, aby mohly monitorovat přestupky, jako je nesprávné předjíždění a nebezpečná jízda, ale samozřejmě také jízda nepovolenou rychlostí,“ říká Lerch.

Video se připravuje ...

Jelikož na českých silnicích jezdí Octavií mraky, bude pro řidiče opravdu těžké rozeznat ty policejní. Při prezentaci aut jsme ale našli několik poznávacích znaků, které prozradí, že v dané Octavii pracuje policejní hlídka a nejede v ní manželský pár na výlet. Jaké to jsou?

Všechny předané Octavie v civilních barvách mají karoserii liftback a jsou poháněny přeplňovanou benzinovou osmnáctistovkou, která je kombinována s dvouspojkovou převodovkou a pohonem všech kol. Právě poháněné obě nápravy prozradí znáček 4x4 na zádi. Na silný motor pod kapotou zase upozorní zvýrazněná odtoková hrana na pátých dveřích. Decentní spoiler a nápis 4x4 tak rozhodně znamená nutnost zpozornět – tohle může být policejní Octavia.

Naopak podle barev policejní speciály poznat nelze. Jejich karoserie jsou totiž lakovány běžnými odstíny dostupnými pro Octavii. Mezi vystavenými vozy jsme poznali exempláře v modrých metalízách Denim a Race, v béžovém odstínu Cappuccino nebo černém perleťovém laku Magic. Zajímavým detailem jsou však chybějící diody denního svícení.

Bližší průzkum zádi pak odhalí nové majáky ukryté v horní části zadního okna. Diodová výstražná světla umístěná vedle třetí brzdové svítilny jsou zřetelné hlavně za slunného počasí.

Nejznatelnějším rozdílem je ale stejně jako u policejních Superbů v civilním provedení anténa. Zatímco běžná Octavia má anténu zakomponovanou v zadním skle nebo ukrytou v elegantní „žraločí“ ploutvi, policejní speciál vsadil na normální dlouhou anténu.

Pokud se za vámi ve zpětných zrcátkách objeví Octavia, je potřeba sledovat především její čelní sklo. Na vrchu palubní desky je jasně viditelný kamerový systém. V horní části čelního skla, v místech stínítek, jsou diodová výstražná světla. Ta kvůli bezpečnosti nahradila magnetický maják, který policisté museli umisťovat na střechu vozidla.

Poznávací znaky „tajných“ policejních Octavií najdeme také v mřížkách chladiče. V té mezi hlavními světlomety je ukrytá „bradavice“ radaru. V té v předním nárazníku se pak skrývají další výstražná světla.

David Bureš
Diskuze (292)
Avatar - rohYpnol
19. 12. 2015 16:30
Re: Konečně!
Vůbec nejde o to někoho honit. Jde o to, že neoznačené policejní vozy jsou "svědky" běžného chování ostatních řidičů v provozu. A to chování není ničím ovlivněno. A o to jde především. Myslíš si, že někdo před policejním označeným vozem bude předjíždět přes plnou, na nebezpečných místech, dělat myšky, omezovat ostatní atp.?
Avatar - white label
18. 12. 2015 15:39
Re: Je to dobrý...
Přesně tak...
18. 12. 2015 15:06
Re: Pro uplakánky a vztekáčky
To mě ohromě těší, ale mohl by sis ten svůj mindrák, že se s tebou nikdo nebaví, vybíjet na někom jiným .
18. 12. 2015 15:02
Re: Pro uplakánky a vztekáčky
Já netvrdím, že je chyba v dopravní značce ani v předpisech, ale pokud se budou vyskytovat situace, kde je dodržení dopravní značky nesmyslné, tak se nemůže nikdo divit, že ji nikdo nedodržuje nebo to řeší po svým. Až takové případy vymizí a nebudeme jak v kocourkově, tak to tu možná začne vypadat lépe. ;-)
Avatar - Hannu
18. 12. 2015 09:53
Re: Pro uplakánky a vztekáčky
Hele mám Vánoce, nechci se hádat, ale...

Vzpomínat na to, jak byla pod rudým práporem levná elektřina, chleba a brambory a zároveň to nedávat do kontextu znárodnění firem soukromníků jako byl např. můj děda truhlář vykořisťovatel, mi připadá fakt krátkozraký. Dál nerozumím tomu, jak bychom asi dosáhli toho, že bude levná elektřina a plyn pro všechny. Za prvé vnímáme každý slovo "levná" zcela jinak (někomu je i "zadarmo" drahá, znám ze svého okolí) a za druhý by to ten výrobní nebo distribuční podnik dělal jako jak? Vyráběl resp. nakupoval a přeprodával za nulu? Co to jako vymýšlíš za perpetuum mobile? To už snad historie ukázala jasně, že taková výroba je dlouhodobě neudržitelná ne?

O spalování dřeva je to na dlouho - když roztápíš krbový kamna a máš dřevo suchý (nutná podmínka), ve správným rozměru a množství a pokud topit (resp. i roztápět) umíš, tak se z komína viditelně zakouří pouze několik málo minut po škrtnutí sirkou a primárním zdrojem toho viditelnýho kouře je přitom vodní pára (dřevo se nejprve vysouší). Samozřejmě je na startu i vyšší podíl CO (NOx ani náhodou, ty rostou až dál se spalovací teplotou a u dřeva na nijak dramatický hodnoty), ale stále v nulové bilanci "tvorba dřevní hmoty vs. její spotřeba", takže přírodě neubližuješ ani za mák.

Já se prostě nemůžu zbavit dojmu (vidím to všude kolem sebe), že jsme si strašně zvykli na to, že se o nás někdo postará. Jsme líní už i jen přemýšlet (neřku-li přímo konat) co a jak udělat líp pro sebe, natož abychom mysleli na to, jakou stopu za sebou zanecháváme ostatním.