Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pololetní zisk značky Volvo díky prodeji v Evropě výrazně stoupl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Automobilce Volvo se letos daří. V první polovině roku posílila tržba o osm miliard švédských korun.

Pololetní provozní zisk švédské automobilky Volvo Car vzrostl meziročně o 71 procent na 1,66 miliardy švédských korun (asi 4,8 miliardy Kč). Společnost, kterou od roku 2010 vlastní přední čínský výrobce automobilů Geely, uvedla, že ke zlepšení jí dopomohla zejména silná poptávka v Evropě.

Tržby jednoho z největších švédských zaměstnavatelů posílily za prvních šest měsíců roku na 75 miliard korun. Ve stejném období loňského roku to bylo 67 miliard švédských korun. Výrazný nárůst v Evropě více než nahradil slabší prodej v Číně a Severní Americe, uvedla firma podle agentury Reuters.

Šéf Volva Hakan Samuelson uvedl, že v celém tomto roce čeká rovněž výrazné zvýšení ziskovosti. Volvo si stanovilo cíl zvednout prodej do roku 2020 na 800.000 vozů ročně, tedy na téměř dvojnásobek nynějšího odbytu. Sází přitom na pokračující rychlý růst na čínském automobilovém trhu. Oslabování čínské ekonomiky ale vyvolává pochyby o možnostech takového růstu.

Zhejiang Geely Holding Group koupila Volvo Car od amerického Fordu za 1,8 miliardy dolarů (dnešních asi 44 miliard Kč) a slíbila, že do něj bude investovat miliardy dolarů. Ford koupil Volvo Car v roce 1999 za 6,5 miliardy dolarů od švédské skupiny Volvo, která se od té doby soustřeďuje na výrobu nákladních vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - eLzyx
20. 8. 2015 07:24
XC90
velice mne překvapuje růst této automobilky. Byl jsem se svézt s XC90 a překvapení je o to větší. Z testovací jízdy jsem odcházel s myšlenkou "tak tohle nikdy, co to tomu proboha udělali?". Co bylo na tom autě špatně? Smrdělo. Smrdělo jak "kožené" boty od Vietnamce. A to jsem u žádného předchozího modelu nezaregistroval. Když tam byla kůže, tak to auto vonělo po kůži (i když většina byla koženka, tak sedací části předních sedadel bývaly z kůže)
Nesedl mi ani ten středový display, zvuk motoru, jeho (ne)pružnost. Je to akorát v některých detailech líbivé auto. A z té techniky se mi líbí akorát podvozek.
Avatar - KANKUNEN
20. 8. 2015 06:38
Re: ha
To se to ziskuje, když nemají náklady na vývoj vhodného dieslu, který by poháněl jinak podařenou xc90.
Avatar - CarlosOstrava
20. 8. 2015 05:57
ha
Kde jsou teď ti mudrlanti, kteří tady před pár měsíci vyskakovali, že na to jde Volvo úplně špatně a že jejich strategie nemůže vyjít?? ;-) jen tak dál...