Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pořádný hukot: Podívejte se, jak Ford GT překonal rychlost 470 km/h!

David Bureš
Diskuze (0)
Minulá generace Fordu GT byla opravdu rychlým autem. Díky americkému tunerovi je však ještě mnohem rychlejší.

Video se připravuje ...

Když hovoříme o automobilech schopných překonat rychlost 400 km/h, většina z nás si představí díla Bugatti, ať už proslavený Veyron nebo jeho nástupce Chiron. Jenže také v Americe existují bestie, které takovou rychlost zvládnou překonat a dokonce obě Bugatti zadupou do země. A nejde jen o speciálně navržené dragstery, ale také o upravené supersporty. Jedním z nich je Ford GT upravený společností M2K Motorsports.

Ten na letošní akci Texas Mile dokázal jet neuvěřitelnou rychlostí 472,5 km/h, kterou navíc dosáhl při sprintu na jednu míli. Katapultáž během jedné míle na takovou rychlost musela být přímo v kabině velký zážitek. Není divu, že pro brzdění musí vůz využívat brzdný padák jako mnoho jiných vysokorychlostních speciálů.

Rekordní automobil je postaven na základech Fordu GT vyrobeného v roce 2006. V útrobách sice zůstává původní vidlicový osmiválec o objemu 5,4 litru, oproti kompresorovému originálu je ale notně upraven. V čele změn stojí dvojice turbodmychadel, které společně s dalšími prvky znamenají, že motor dosahuje výkonu minimálně 1.497 kW, což je hodnota potvrzena měřením. Ve skutečnosti je auto ještě silnější, žádná dostupná motorová brzda ale nezvládne přesně změřit jeho sílu. Vedle toho ale došlo samozřejmě také k dalším úpravám, ať už na aerodynamice nebo zavěšení, aby Ford tuto sílu vůbec ukočíroval a aby dobře zvládal svoji funkci, tedy funkci speciálu pro sprinty.

David Bureš
Diskuze (0)