Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche připomíná 50 let slavného 917 a odhaluje jeho moderní interpretaci

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Porsche 917 slaví 50. narozeniny a automobilka si pro něj i jeho fanoušky připravila řadu dárku. Nejpřitažlivější z nich představuje zrenovovaný první exemplář spolu se studií moderní podoby slavného závodního vozu.

Porsche 917 patří k nejslavnějším vítězům 24 hodin Le Mans i série CanAm a zároveň je pro řadu svých příznivců díky filmu Le Mans tou nejzářivější hvězdou stříbrného plátna.

Světová výstavní premiéra slavného závodního vozu se odehrála 12. března roku 1969 na autosalonu v Ženevě. Právě tehdy byl veřejnosti představen první exemplář Porsche 917-001 s bílou karoserií, kterou zdobily prvky v zelené barvě a startovní číslo 917 na přídí bocích i zádi.

V této podobě ovšem Porsche 917-001, které bylo používáno pro prezentace a testování, nezůstalo příliš dlouho a pro autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem pořádaný rovněž v roce 1969 již jeho bílou karoserii místo zelené přídě zdobily oranžové proužky a startovní číslo 3. V rámci prezentace spolupráce automobilky Porsche se závodním týmem J.W. Automotive Engineering pak 917-001 neslo i tradiční modrou a oranžovou, odhalující sponzorskou společnost Gulf.

Po prvním celkovém vítězství značky Porsche ve slavné čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans roku 1970, kterého dosáhla posádka Hans Herrmann a Richard Attwood s typem 917 s krátkou zádí, startovním číslem 23 a karoserií v červenobílé kombinaci týmu Porsche KG Salzburg, došlo na podzim roku 1970 k proměně 917-001 právě do podoby tohoto vítězného vozu a to včetně nové zádě.

Porsche 917-001 nikdy nezávodilo, ale vedle prezentace bylo využíváno i pro náročné testování a to včetně jízd na Nürburgringu. Do současnosti se pak mělo dochovat ve výrazně jiné podobě, než byla ta, v níž se představilo v rámci ženevského autosalonu v roce 1969.

Muzeum automobilky Porsche se ovšem v souvislosti s 50. narozeninami typu 917 rozhodlo jeho prvnímu exempláři vrátit jeho původní podobu. Restaurování vozu zabralo více než rok a během této doby byly důkladně zkoumány všechny komponenty, aby byla většina z nich skutečně původní. Došlo ovšem i na výrobu nových dílů a například přední i zadní část karoserie jsou za využití původních výkresů i dobových fotografií vyrobeny za pomoci 3D tisku.

Porsche 917-001 je nyní již ve své původní podobě a stane jednou z hvězd výstavy „Barvy rychlosti – 50 let 917“. Ta bude v továrním muzeu automobilky Porsche veřejnosti přístupná od 14. května do 15. září letošního roku a nabídne přehlídku deseti zástupců slavného Porsche 917, disponujících společně výkonem 7795 koní.

Vedle historických vozů bude představen i koncept moderní interpretace Porsche 917, který je dílem malé skupiny inženýrů a designéru. Podobu tohoto vozu automobilka prozatím odhaluje pouze prostřednictvím jediné fotografie a dodává, že se má jednat pouze o studii. Ta nabízí kombinaci současného stylu značky Porsche s liniemi a barvami vítězného 917 z Le Mans roku 1970.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme