Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Cayenne S – V8 5.6 litru od Hamanna

Miroslav Kudělka
Diskuze (7)
Nové Porsche Cayenne je ihned od počátku velice populární a to nejen mezi zákazníky, ale i úpravci. Hamann Motorsport připravil pro toto SUV pěkný dárek, přidal více než jeden litr objemu do jeho motoru V8.

Porsche Cayenne S prošlo u Hamanna celkovou úpravou, ovšem největší pozornost si zaslouží radikální přepracování pohonné jednotky. Sériový osmiválec objemu 4511 cm3 dostal novou klikovou hřídel s větším zdvihem, větší kované písty a jeho objem vzrostl na 5554 cm3. Navíc dostal sportovnější vačkové hřídele, upravené sací potrubí, zcela nové výfukové potrubí a vše to slaďuje přeprogramovaná řídící elektronika. Výsledkem je výkon 294 kW (400 k) při 6000 ot/min a točivý moment 600 Nm při 3000 ot/min. Toto posílení se odrazilo v dynamice vozu, když zrychlí z 0-100 km/h za 6,4 sekundy (o 0,8 rychleji) a dosahuje maximální rychlosti 268 km/h (o 25 km/h více), což jsou hodnoty na terénní vůz nevídané.

Upraven byl také podvozek. Verze s klasickými pružinami může být snížena o 35 mm, verze s pneumatickým odpružením dokonce o 40 mm. Jízdním vlastnostem také napomáhají obrovská kola o rozměrech 10.5 x 22 palců na všech kolech osazená pneumatikami 295/30 ZR 22. Kola jsou také výrazným prvkem vnějšího vzhledu. Ten je upraven i jinak. Hamann nabízí dvě verze Offroad a Onroad. První nabízí klasické prvky do terénu jako jsou mohutný přední ochranný rám a boční stupačky z nerezivějící oceli. Druhá varianta nabízí nově tvarovaný přední nárazník se spoilerem, který nahrazuje původní. Na zadní výklopné stěně je instalován malý střešní spoiler a podle použité výfukové soustavy je upravena spodní hrana zadního nárazníku. Dále jsou použity nástavce blatníků, které zmenšují jejich vykrojení kolem kol, aby kolem nich byla menší mezera. Již jen estetickou funkci mají volitelná mračítka na přední světlomety a zadní svítilny se čtyřmi samostatnými světly.

V interiéru je klasicky použita kombinace hliníku na ovládací prvky a kůže na čalounění. V nabídce je i špičkový systém DVD s LCD displejem na zadní straně předních opěrek hlav s možností přijímání TV vysílání.

Miroslav Kudělka
Diskuze (7)