Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praga bude poprvé hájit české barvy na 24H Le Mans

Aleš Jungmann
Diskuze (9)
Při letošním ročníku slavného závodu 24 hodin Le Mans se postaví na start také český tým s českým jezdcem.

Ve třídě prototypů LMP2 se na letošním Le Mans zúčastní závodní speciál Lotus Praga T128 týmu Lotus Praga s českou licencí a motorem Praga. Závod 24 hodin Le Mans je součástí závodní série WEC, která se jede v několika kategoriích, z nichž nejprestižnější jsou právě třídy prototypů LMP1 a LMP2.

Pro tuto sezonu nasadí český tým dva vozy Lotus Praga T128, které vznikly ve spolupráci britského výrobce sportovních vozů Lotus, české Pragy a týmů Kodewa a Charouz Gravity Racing. Do kokpitu jednoho z vozů usednou český pilot se zkušenostmi z Formule 1 Jan Charouz, Dominik Kraihamer a Thomas Holzer, druhý tým bude tvořit James Rossiter, Kevin Weeda a Christophe Bouchut. Závod začíná v sobotu 22. 6. 2013 v 15:00.

„Účast na Le Mans je pro Pragu velkou výzvou, na závodech WEC ve Spa a Silverstone měl tým možnost doladit poslední detaily, výsledky byly závod od závodu lepší, a teď už se těšíme na pravý vrchol sezony v Le Mans,“ řekl Petr Ptáček, majitel firmy Praga. Česká značka Praga byla založena v roce 1907 a je jedním z nejstarších výrobců automobilů v České republice. Dobře známá je značka Praga také ve světě motokár, kde v roce 2012 dosáhla na samotný vrchol – jejich tovární tým získal prestižní světový pohár CIK – FIA World Cup 2012.

V současné době se rozhodla značka Praga prorazit také ve světovém motosportu. Kromě již zmíněného unikátního speciálu Lotus Praga T128, jehož technologickým mozkem je Romulus Colle, má Praga na svém kontě také závodní okruhový speciál Praga R1.

Aleš Jungmann
Diskuze (9)
Avatar - flyboyeda
19. 6. 2013 22:04
A on se tam jenom postaví,
nebo bude i závodit?
19. 6. 2013 09:01
návrh vozidla
Chcelo by to trošku spomenúť kto a kde toto auto navrhol. Toto auto bolo vyvinuté na Slovensku a navrhol ho Juraj Mitro, tak isto ako predtým slovenské attacky. [odkaz]
Avatar - Barrichello
19. 6. 2013 08:51
Re: Praga
dnes nevyrábí v podstatě nic, značku Praga resp práva na její užívání koupil podnikatel co vyrábí motokáry a ten sporták.....

Osobní auta Praga se vyráběly před válkóu.
Doporučuju navštívit Automuseum Praga ve Zbuzanech u Prahy, tam sou tyhle osobáky vystavené
Avatar - Pekelná Micinka
19. 6. 2013 02:28
Re: Praga
Praga vyráběla i osobní auta. Já to beru z dnešního pohledu, kdy nevyrábí nic, o čem by bylo širší povědomí, ani já bych bez netu nevěděl, co, pokud něco, dnes vyrábí.
Avatar - Barrichello
18. 6. 2013 23:05
Re: Praga
Praga tu v 90. letech vyráběla nákladní vozy, ovšem když firmy radši nakupovaly drahé Unimogy, tak je to těžké....
Z důvodu slabých prodejů toho holt museli v Čáslavi odpískat. Krom toho Praga vyráběla i motorky