Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praga R1 Turbo: Česko-slovenský závoďák s přeplňováním

Michal Fokt
Diskuze (6)
Závodní speciál Praga R1 dostal turbo a díky němu zajel na Slovakiaringu téměř o 3 sekundy rychleji, než vozy kategorií GT1 a GT3.

Projekt závodního speciálu Praga sice nemá s původní českou automobilkou nic společného, ale "doma" zůstal. Jedná se o projekt, financovaný českým vývozcem zbraní Praga Export, mající ovšem sídlo jen kousek od Slovakiaringu. Tam pracují lidé, stojící za původním slovenským sporťákem K1-Attack. Tak to alespoň platilo donedávna, tak doufejme, že se na tom nic nezměnilo.

Změnilo se ovšem auto. Od doby, kdy stavebnice se silniční homologací využívala techniku Hondy Accord už protekla motory spousta benzinu a současný speciál využívá vlastní konstrukce karoserie i šasi a ukrývá motor od Renault Sport, jenž si své první vavříny zasloužil ještě pod původním jménem. Současná Praga R1 má teď za sebou čerstvě další milník: stávající techniku doplnilo turbo a mezichladič a takto nadopované R1, pilotované vývojovým jezdcem firmy Dannym Van Dongenem zvládlo zajet Slovakiaring za 1:58,42 min, což je podle tvrzení Pragy téměř o 3 sekundy lepší čas, než zde mají ty nejrychlejší speciály tříd GT1 a GT3.

Na konci cílovky mělo R1 Turbo na rychloměru 248 km/h a jeho vyspělé šasi zvládá příčné zrychlení 2,4 g. Vůz je tak díky většímu přítlaku o poznání rychlejší i v zatáčkách a lze s ním jezdit trošku odlišnou stopou. Tak nelze než popřát, ať to jezdí.

Michal Fokt
Diskuze (6)
15. 10. 2013 08:20
Re: Projekt+Kapitál
najlepsie bude, ked zacnes proti tomuto prepojeniu bojovat, ze nebudes chodit na ceske stranky a fora.
14. 10. 2013 08:03
xanax
Si si evidentne zabudol dať tabletku tak šup šup
14. 10. 2013 07:07
Re: No - takže to není ani Praga ani český...
pôvodný článok o Prage spomínal odkaz na minulosť (nákladné vozidlá), na českú históriu a podobne, zjavne po mojom odkaze na stránku výrobcu, bola celá správa o Prage prepísaná.
Avatar - Lukixe
13. 10. 2013 15:11
Projekt+Kapitál
By bolo výstižnejšie...Ale náhoda je že v poslednej dobe sa zbližuje CZ&SK na rôznych úrovniach a už to začína smrdeť v zárodku.Nechápem čo tým kto sleduje,ale dobrotu to nerobí a robiť nebude.
13. 10. 2013 14:49
Re: No - takže to není ani Praga ani český...
No tak si to ještě jednou přečti, zamysli se nad tím a zkus to znovu >:D ;-)