Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha má na lince číslo 147 opět vlastní cyklobus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dopravní podnik hl. m. Prahy na vybraných spojích autobusové linky číslo 147 po roce opět nasazuje cyklobusy, které jsou upraveny pro přepravu až šesti jízdních kol.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zavedl cyklobusy na lince číslo 147 již v minulém roce a od poloviny letošního dubna tak pokračuje v testování přepravy jízdních kol v provozu pravidelných autobusových linek.

Přeprava kol na lince číslo 147 bude probíhat obdobně jako v loňském roce přibližně do konce října. Cyklobus loni v průměru přepravoval dvě až čtyři kola denně během týdne, o víkendu to pak bylo šest až dvanáct kol.

Cyklisté s jízdními koly mohou do cyklobusů (kvůli časové náročnosti nakládky a vykládky kol) nastupovat a vystupovat na vybraných zastávkách. Nakládka jízdního kola je možná v zastávkách Dejvická (přestup z metra) a V Podbabě (přestup z přívozu), vyložení pak v zastávkách Internacionální a Výhledy.

V pracovní dny má jako cyklobus fungovat obvykle každý druhý spoj, a to přibližně do 21.00 hodin. O víkendech je možné využít cestování s jízdním kolem na všech spojích přibližně do 20.30 hodin. Spoje pro cyklisty jsou v jízdním řádu označeny piktogramem jízdního kola.

Cyklobusy jsou vybavené nosičem na šest jízdních kol, připevněným na zadním čele vozu. Cestující s kolem dá řidiči znamení zdvihnutím ruky, jízdní kolo si naloží sám (za dohledu řidiče) a oznámí řidiči zastávku výstupu. Řidič následně jízdní kolo uzamkne a předá cestujícímu visačku s číslem držáku. Při výstupu se cestující prokáže visačkou s číslem držáku, řidič kolo odemkne a cestující si ho samostatně vyloží.

Přepravovat lze pouze běžná kola, nikoliv kola s pomocným elektrickým nebo spalovacím pohonem, jednokola (tzv. monokola), dvoukola a koloběžky, které by nebylo možné na nosič bezpečně upevnit. Z jízdních kol musí být před naložením sejmuta všechna doplňková vybavení (světlomety, brašny, láhve apod.). Přeprava kol je zdarma.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)