Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha možná zavede nízkoemisní zóny, nejhorší situace je v centru

Jan Mička
Diskuze (96)
Praha se možná dočká nízkoemisních zón. Magistrát reaguje na špatnou kvalitu ovzduší v české metropoli.

Hnacím motorem celé akce je vysoká koncentrace prachu a oxidu dusičného v pražském ovzduší. Maximální limity byly během několika minulých dnů překročeny na pěti místech, nejhorší stav je přitom v Legerově ulici, vedoucí od Nuselského mostu směrem do centra, a na Smíchově. Zde jsou emisní limity mnohonásobně překračovány. Informaci zveřejnil server iDnes.cz.

Řešením situace je zavedení tzv. nízkoemisních zón, do kterých by motoristé nemohli vjíždět bez příslušné plakety. V současné době se zvažuje, kolika vozidel by se zavedení těchto oblastí týkalo a zda by měla novinka požadovaný efekt. Mantinely se dají stavět na základě evropských emisních norem, což by však mohlo znamenat, že se do pražského centra nedostanou automobily, starší osmnácti let.

Myšlenka nízkoemisních zón je tady již od roku 2009, vláda navíc začátkem letoška schválila pravidla, která obcím umožňují samotnou realizaci. V některých městech České republiky již této možnosti využili. Vyhláška však nabírá platnost nejdříve dvanáct měsíců od vydání, ještě minimálně rok se tedy bude Pražanům dýchat hůře.

Možnost zavedení nízkoemisních zón neschvalují pouze sami obyvatelé Prahy, ale také výrobci automobilů. Limity jsou totiž mnohem mírnější, než jaké musí splňovat před vypuštěním modelů do prodeje. Volkswagen má například s Golfem BlueMotion značnou rezervu, jelikož vůz splňuje emisní normu Euro 5 a na ujetý kilometr do ovzduší vypustí jen 85 gramů CO2. Podobně je na tom i Škoda s Octavií GreenLine, která vykazuje průměrnou spotřebu 3,3 l/100 km. Podle Vítězslava Pelce, mluvčího mladoboleslavské automobilky, Škoda uvítá jakékoliv kroky, vedoucí ke zlepšení ovzduší ve městech.

Jan Mička
Diskuze (96)
22. 12. 2013 12:46
Re: Nafta Nafta Nafta
Neuci se oxidy uz na zakladni skole? Na stredni se urcite o nejakych NOx taky mohl doslechnout, kdyby daval pozor a nemaloval diamanty po lavicich >:D
21. 12. 2013 22:58
Re: Nafta Nafta Nafta
Paradoxně tyhle nechtěné plyny mohou i snížit výskyt ozónu v ovzduší. A ze zdrojů jsi zapomněl například na agrokulturu.
21. 12. 2013 20:13
Re: Nafta Nafta Nafta
V atmosfere je hlavne cisty dusik. Oxidy dusika su nezelane plyny masivne dodavane z europskych naftovych aut a americkych naftovych elektrarni, kazdpodane ide o ich koncetraciu, ktora je v mestach prilis vysoka.
Avatar - TeeJay
21. 12. 2013 09:14
Re: Nafta Nafta Nafta
Tak to pochopitelně souhlasím, ale řešil bych to v klidu, ne stylem "ichtyl z acz asi nemá doktorát z kvantove fyziky". ;-)

Mám pocit, že spousta těch, kteří mají větší než základní znalosti v daném oboru, má potřebu dělat z ostatních blbce. Pokud chci zkvalitnit obsah nebo práci redaktorů na oblíbeném serveru, měl bych kritizovat elementární oblasti, ne apriori vše.
21. 12. 2013 08:58
Re: Nafta Nafta Nafta
Když není zběhlý, tak ať používá obecně zažité termíny (NOx, oxidy dusíku). A když se teď hojněpíšou články o emisích, tak trocha základních znalostí neuškodí.