Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha získá 300 nových autobusů značky SOR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dopravní podnik hl. m. Prahy uzavřel smlouvu na dodávku 300 autobusů se společností SOR Libchavy.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pokračuje v modernizaci vozového parku pražské MHD a mezi jeho prozatím poslední kroky patří uzavření smlouvy na dodávku tří stovek nízkopodlažních autobusů s vítězem výběrových řízení na nové autobusy, a to se společností SOR Libchavy.

Podpisu smlouvy ovšem muselo předcházet rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jehož prostřednictvím byl zamítnut návrh společnosti IVECO Czech Republic, napadající zadávací podmínky, své vyloučení ze soutěže a posouzení nabídek ostatních firem.

ÚOHS rozhodnutím zrušil předběžné opatření, kterým byl zadavateli uložen zákaz uzavřít smlouvu. Antimonopolní úřad nyní i zamítl návrhy IVECO směřující proti vyloučení ze zadávacího řízení, proti postupu zadavatele při posuzování nabídek uchazečů o veřejnou zakázku a proti zadávacím podmínkám.

Dle ÚOHS Dopravní podnik postupoval správně. „Verdikt ÚOHS jednoznačně potvrzuje naše slova o transparentnosti výběrového řízení na dodávku 300 moderních standardních nízkopodlažních autobusů. V tendru zvítězila nejlepší nabídka, kterou předložila společnost SOR Libchavy,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP s tím, že transakce bude stát 1,5 miliardy korun.

Tendru se kromě společností SOR Libchavy spol. s r.o. a IVECO Czech Republic, a. s. zúčastnil i SOLARIS Bus Coach S. A. Cena nebyla jediným hodnotícím ukazatelem výběru, váhu měla i spotřeba a provozní náklady. Nové vozy plní aktuálně nejpřísnější emisní limit EURO 6 a tudíž z hlediska emisí jsou prakticky srovnatelné s autobusy na CNG.

Všechny autobusy budou vybaveny kompresorovou klimatizací, kterou ocení pasažéři obzvlášť v letních měsících. Za zmínku stojí rovněž automatický hasicí systém v prostoru motoru, jenž by měl zvýšit bezpečnost dopravy.

Mezi klady nových vozidel má dále patřit i kamerový systém se záznamem (interiér vozidla, čelní nehodová kamera), a to v souladu s podanou registrací k ÚOOÚ. Novinkou je systém automatického počítání cestujících. V nových autobusech bude možné současně přepravovat dva invalidní vozíky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)