Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pravidla pro vytváření průjezdů v kolonách vozidel se asi změní

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Pravidla pro vytváření průjezdu pro vozidla policie a záchranného systému na silnicích se třemi a více pruhy v jednom směru se zřejmě změní.

Řidiči budou muset v případě kolony uvolnit prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem, nikoli pravým pruhem. Změnu doporučil poslancům schválit ve vládní novele o provozu vozidel na pozemních komunikacích sněmovní hospodářský výbor.

Úpravu přichystalo ministerstvo dopravy. Podle zpravodajky Zuzany Ožanové (ANO) má zajistit, aby pravidla pro vytváření průjezdu byla v České republice stejná jako v ostatních evropských zemích.

Vládní novela se týká zejména stanic technické kontroly vozidel a měření emisí. V případě stanic technické kontroly předloha zejména zruší zákaz jejich propojení s autoservisy. V souladu s unijní úpravou se zákaz přenese na kontrolní techniky, kteří technické prohlídky vozidel provádějí, řekl novinářům náměstek ministra dopravy Jakub Kopřiva. Poslanec ANO Martin Kolovratník neuspěl ve výboru s pozměňovacím návrhem, jenž by zachoval současný stav.

Možnost propojení stanic technické kontroly se servisy přinese podle Kopřivy motoristům výhody. Pokud se při technické kontrole zjistí na automobilu závada, řidič tam bude moci vozidlo zanechat k opravě, uvedl.

Předloha také stanoví, že měřit množství vypouštěných výfukových zplodin u vozidel budou moci i nadále již existující samostatné stanice měření emisí. Předpokládá, že po uplynutí pětiletého přechodného období budou všechny stanice technické kontroly poskytovat i tuto službu jako součást jednotné technické kontroly vozidel.

Diskuse o tom, kdo bude moct měřit v rámci technické kontroly vozidel emise, se vede od poloviny předloňského roku. Tehdy si ministerstvo dopravy vyložilo nová unijní pravidla jako zákaz fungování samostatných stanic měření emisí. Po opakovaných konzultacích s Evropskou komisí ale podle úřadu vyplynulo, že zachování samostatných emisních stanic není proti principům evropské směrnice, která pravidla technických kontrol upravuje.

Podmínkou je ale jednotný výstup z celkové technické kontroly, který budou podle ministerského návrhu vydávat kontrolní technici. Kromě nich vznikne kategorie kontrolních techniků s omezením na vydávání osvědčení pouze z měření emisí.

Podobně jako stanice technické kontroly se od ledna musí i stanice měření emisí připojit do systému online evidence kontrol. Emisní technici tak musí fotit automobily, které jsou podrobovány zkouškám, a tyto fotografie archivovat v online databázi ministerstva dopravy. Systém má zabránit podvodům a sloužit jako důkaz, že vozidlo skutečně na kontrole bylo. Povinně se fotí poznávací značky, identifikační číslo vozidla, takzvaný VIN kód a stav tachometru. Evidence testovaných vozidel má mimo jiné zabránit praxi, kdy někteří majitelé objíždějí vícero stanic měření emisí v případě, že jim první měření škodlivin nevyjde.

Hospodářský výbor podpořil také úpravu pravidel zvláštního používání silnic, tedy pro jízdu vozidel s nadměrnou hmotností nebo rozměry. Měla by být jednodušší.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)