Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 50 lety zemřel Josef Sodomka, muž, který oblékal auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (82)
Jeden z nejvýznamnějších českých karosářů Josef Sodomka mladší zemřel před půl stoletím, 9. února 1965 ve Vysokém Mýtě.

Josef Sodomka vybudoval po první světové válce karosárnu evropského významu, dělal karoserie například pro Jana Wericha (Tatra 52) či manželku prezidenta Edvarda Beneše (Aero 50).

Jeho firma karosovala vozy nejen různých českých firem (Aero, Laurin & Klement, Praga, Škoda, Tatra), ale i zahraničních, například Bugatti, Ford, Lancia, Rolls-Royce, La Salle (pro britskou královskou rodinu), Studebaker a další.

Sodomka se narodil 7. června 1904 ve Vysokém Mýtě, kde jeho otec založil a provozoval dílnu na výrobu kočárů. Když se v roce 1925 vrátil ze studií a zkušené v mladoboleslavské automobilce, měl už jasný plán - vyrábět automobilové karoserie. Po šesti letech vedení firmy převzal a po první světové války z ní vybudoval karosárnu evropského významu.

Po válce se snažil Sodomka, kterého proslavily zejména "kapkovité" karoserie, navázat na předchozí úspěchy. V roce 1948 však propadla jeho továrna státu a on se stal ředitelem národního podniku Karosa.

V roce 1950 byl zatčen a uvězněn, po propuštění nastoupil jako konstruktér a zkušební technik u Liazu v Mnichově Hradišti. Do práce dojížděl plátěným velorexem. V šedesáti letech odešel do invalidního důchodu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (82)
Avatar - Barrichello
11. 2. 2015 14:43
Re: Nechápu,
Odsun za hranice = vyhnání. Jak jinam by je odsunuli, než za hranice.

Však oni nás taky chtěli odsunout - ze sudet pryč. Na to nezapomínej. Lidem pomalovali barák hákenkrajcem a museli si zbalit pár švestek, naložit na vůz a zapřhnout koně a jít. Chalupu jim nrmálně sebrali. To je normální???
Avatar - praděda7
11. 2. 2015 10:33
Re: Nechápu,
A nejsmutnější je na celé věci je to, že když se podíváš kolem sebe co vidíš? Z těch, co dělali ty svinstva nebo jejich potomci, dostali možnost vystudovat a pak seděli ve vlivných pozicích, navazovali kontakty, z těch se pak po 89ém stali úspěšní podnikatelé. Tyto rodiny jednak měli finance a nějaký majetek a díky stykům přístup k dalším potřebným financím, pak za hubičku skoupili co se dalo včetně těch majetků restituentů, kteří jak píšeš, jednak neměli vzdělání, protože jim režim studie neumožnil a také neměli prostředky na nutné opravy a rozjetí firmy. Spravedlivé restituce měli proběhnout způsobem - navrácení majetku, plus náhrada za ušlý příjem, plus peníze na opravu objektu, plus kompenzace za příkoří. Celá věc by se financovala z privatizačního prodeje státních podniků. Ale zrovna tak jako v případě Tugendhatů, kde se žádná spravedlnost nekonala a nekoná, tak ani zde se bohužel žádná už konat nebude.
Avatar - Hittman
11. 2. 2015 07:28
Re: Nechápu,
Dnešní lidé na to mají asi jiný názor jako ti před 70.ti lety. Ale ty to nepochopíš.
Avatar - praděda7
10. 2. 2015 22:25
Re: Nechápu,
Jenom aby ten celý systém čerpání dotací z EU nebyl záměrně veden tak, aby vybrané státy na ty dotace nedosáhly? Já vím, konspirační teorie. Ale stejně je to podezřelé, že se nám nedaří... :-(
Avatar - praděda7
10. 2. 2015 21:51
Re: Bolševické sv.ně zapracovali
Jo, taková oživená Potěmkinova vesnice...narvaný obchoďák, pracující z celé republiky přijížděli autobusy obdivovat tržní hospodářství...příprava na sameťák...