Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Předjíždění zprava? Policie říká ANO, ministerstvo NE!

Martin Machala
Diskuze (49)
Narazili jsme na další z typicky českých absurdit. Podle policie totiž za určitých podmínek zprava předjíždět můžete, ministerstvo však tvrdí opak. Co s tím?

Článkem o předjíždění zprava jsme rozbouřili nejen živou diskuzi na našich stránkách, s výkladem uvedeným v textu ostře nesouhlasilo naše milé ministerstvo dopravy. Problematice se věnoval náš sesterský časopis Svět motorů, ve zcela protichůdných výkladech jednoho a téhož předpisu se pokusil zorientovat kolega Petr Slováček. Přišel na hodně zajímavé věci.

Stručně řečeno, policie bere „předjíždění zprava“ na dvouproudé dálnici za souběžnou jízdu, ministerstvo dopravy ale za nedovolené podjíždění. „Výklad police je chybný, předjíždění zprava na dálnici není povolené, jedná se tedy o dopravní přestupek,“ prohlašuje mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

V praxi tak může nastat naprosto absurdní situace – za předjíždění zprava vás policie pokutovat nebude (podmínkou je dvouproudá komunikace, na tříproudé se nesmí podjíždět ani podle policie, hezké, že?), dojde-li však k nehodě, úředníci dopravních odborů se budou řídit ministerským výkladem a za viníka bude označen „podjížděč“. „Po policii budeme požadovat, aby se řídila naším výkladem,“ tvrdí Neusar.

Policie však trvá na svém. „Pokud není možné na dvouproudé komunikaci předjíždět vlevo, lze v případě jízdy v pravém pruhu vozidlo jedoucí pomaleji v levém pruhu míjet přímou jízdou,“ ujišťuje mluvčí policie Markéta Janovská. Přeložíme-li si její prohlášení do češtiny, předjíždět zprava tedy můžeme. Markéta ovšem pokračuje. „Přestupkem je samozřejmě situace, když vůz v levém pruhu dojede vozidlo, které by se následně přesunulo do pravého pruhu a objelo jej zprava.“ Taky přemýšlíte, co tím Markéta chtěla říct?

No… Jak z toho ven? Vzhledem k tomu, že nezpochybnitelnou autoritou je v posuzování přestupku opravdu ministerstvo (je odvolacím i orgánem přezkumu), bude určitě rozumnější předjíždět jen zleva. Jen tak se spolehlivě vyhnete případným nepříjemnostem. A jedno malé připomenutí – pomalejší jízda v rychlejším pruhu je také přestupkem!

Martin Machala
Diskuze (49)
25. 4. 2016 17:59
Re: klasika
Ano, presne tak a pokuta za to je myslim len 30e , cize pre nich nezaujimave. Potom ta dialnica vyzera ako bordel, fizli na to seru, vodici na to seru... tak na to seriem aj ja a tychto idiotov predchadzam sprava. Nenecham si predsa zneprijemnit jazdu kvoli nim.
Avatar - Kuban
25. 4. 2016 15:58
souběžnou jízdou ano
Souběžnou jízdou si může vykládat ministerstvo co chce, ale když jede na dálnici v levo idiot 100 a za něj se naštosuje další auto nebo více, je předjetí z prava naprosto OK dle zákona...

OK to ale není proto, že ti tam osel může vlítnout a ještě se s tebou hádat!

Ono upřímně, když někdo vytvoří tuhle kolonu a ty ho předjedeš zprava, dost často mu to docvakne a kolonu uvolní.

Ale tam kde to nedocvakne nikomu, je pražský pruh (3proudovky kolem prahy včetně spojky).... Tam si jede pražák uprostřed 70 a ty ho musíš z prava předjet ob dvě čáry, předjet a zase ostrou ob dvě čáry doprava.... Manévr nebezpečný jako prase a Volovi uprostřed je to jedno, má svuj svět a pruh..... A pokud mi ministerstvo bude kritizovat předjetí zprava i tady, pak porušuje předpisy a logiku samotné ministerstvo a měl by na ně někdo podat stížnost!
24. 4. 2016 12:50
Re: Typicke...
Já si vždy připadám jako mnohem větší *, když ho dojedu v pravém, zařadím se za něj, blikám na něj a nakonec se vrátím zpět do pravého, abych ho předjel (protože jsem celou dobu měl volnou cestu a nakonec jsem ho stejně vzal zprava), než když prostě zůstanu v pravém a jen zpomalím pro případ, že by mi to tam na poslední chvíli strčil. Samozřejmě lepší je, když uhne.

Další zajímavá situace je, když předjíždím ve skupince aut, před předjížděným autem vpravo je velká mezera, a tak se samozřejmě zařadím. Většinou jako jediný. Pořád jedu tak nějak stejnou rychlostí jako ti v levém, jenže pak se levý začne štosovat. A co mám teď dělat? Mám začít brzdit, byť mám před sebou volnou silnici? IMHO tahle situace zavání souběžnou jízdou.

Dělám to jen výjimečně a nerad, ale někdy mi to přijde jako nejschůdnější možnost.
Avatar - rohYpnol
24. 4. 2016 08:49
Re: Typicke...
Nic složitého to není. Z dálky vyblikám, když neuhne a dojedu, tak vytroubím. Když ani pak neuhne podjedu zprava (pokud není zfetovaný tak o tobě už musí vědět). Bez varování podjíždět zprava je totální prasečina, se kterou si koleduješ :-!
Avatar - rohYpnol
24. 4. 2016 08:42
Re: Opravdu bezdůvodná jízda v levým?
Tak to ani omylem. Možná pokud se pohybuješ na úsecích kolem Prahy. Ale na Vysočině a na Moravě je mizerných úseků stále dost.