Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Překvapení z Moskvy: Lada XRAY

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (46)
Příchod Steva Mattina do automobilky AvtoVAZ nese své první ovoce v podobě přitažlivého konceptu Lada XRAY.

Studie a koncepty nesoucí značku Lada ve srovnání s díly designérských center světových automobilek působily doposud ve většině případů jako díla nadšenců postavená někde v garáži. Nyní se situace otáčí o stoosmdesát stupňů a jednou z nejzajímavějších novinek 16. ročníku autosalonu v Moskvě se stává koncept crossoveru Lada XRAY.

Za tuto novinku je zodpovědný šéfdesignér automobilky AvtoVAZ Steve Mattin, který pracoval přes sedmnáct let pro Mercedes-Benz a v letech 2005 až 2009 byl šéfdesignérem automobilky Volvo. Do roku 2011 působil jako nezávislý konzultant a od loňského října pracuje pro ruskou automobilku.

Lada XRAY má naznačit jakým směrem se bude v příštích letech ubírat design automobilky. Nejedná se tedy o koncept, který by přímo předcházel konkrétnímu sériovému modelu, i když se svou moderně střiženou třídveřovou karoserií a vyšší světlou výškou by si ji řada zákazníků automobilky určitě uměla představit jako moderního nástupce Nivy.

Z konceptu vystaveného v Moskvě se do sériové výroby s největší pravděpodobností dostane členění přídě. Světlomety spolu s maskou chladiče, částí nárazníku a vstupy vzduchu vytváří velké písmeno X, které je použito i v názvu konceptu. Právě toto řešení se možná stane poznávacím znamením spojujícím budoucí Lady.

Ruská automobilka bohužel k Ladě XRay nezveřejnila žádné bližší informace, které by zmiňovaly její rozměry nebo techniku ukrytou pod karoserií. Koncept má přitahovat pozornost pouze designem exteriéru a čtyřmístného interiéru. Ten je s ohledem na poměry panující v interiérech sériových vozů Lada poměrně luxusní s koženými sedadly a infotainmentovým systémem.

Neoficiální zdroje uvádějí, že první sériová Lada s designem vycházejícím z konceptu XRAY by se mohla představit v roce 2015 a ve stejnou dobu by měla být zahájena i její výroba.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (46)
2. 9. 2012 22:34
Re: Chyba vedení,
Čo Chevy Niva. Je to stará niva v novom kabáte, len sa to tu tiež veľmi neujalo.
2. 9. 2012 22:30
Re: Pěkné...
Kedysi už v Nive bol ropák od pežota, len sa to veľmi neujalo,
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2012 22:03
Re: Nějak readakce přehlídla modernizovanou Kalinu
Asi tak. Myslím že v těch vískách za Uralem by zadek z 21. století mohl způsobit novou tunguskou událost. I když víme, jak to s těmi zadky mají třeba u Toyoty, pasáček sobů v tangách.... brr.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2012 21:59
Re: Niekto by mal dlhšie hľadať info na internete
Shrnuto, představujeme auto, které konečně vypadá, jako že jsme si vyndali hlavu z pr.... a můžeme za to soudruhům z Francie líbat ruce, protože nikdo jiný by nám jí asi nevytáhl. Urrááá
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2012 21:56
Re: Chyba vedení,
no nahoře jsem to psal. Chce to Nivu a la hermelín.