Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2005 - Speciální příloha Auto.cz

Libor Zezulka
Diskuze (0)
Ženevský autosalon letos slaví dvě výročí. Úplně první výstava se konala v roce 1905, tedy před sto lety, ale pravidelně automobilky začaly vystavovat až od roku 1924 ...

Ženevský autosalon letos slaví dvě výročí. Úplně první výstava se konala v roce 1905, tedy před sto lety, ale pravidelně automobilky začaly vystavovat až od roku 1924, a tak se v roce 2005 koná již pětasedmdesátý ročník ženevského salonu automobilů. Jarní automobilové premiéry za samém západě Švýcarska se staly populární v meziválečném a zejména pak v poválečném období. Ženevská výstava si v mezinárodním kalendáři světových přehlídek automobilů zachovala privilegium každoroční periodicity, o které ostatní světové přehlídky z různých důvodů postupem času přišly.

Letošní automobilovou slavnost organizátoři výstavy zpestřili speciální výstavou dvanáctky automobilů, které se zapsaly nesmazatelně do nepříliš bohaté historie švýcarského autoprůmyslu. Při příležitosti kulatého výročí autosalonu také vyšla třísetstránková kniha mapující jeho historii, byly vydány pamětní stříbrné mince a poštovní známky. Automobilové muzeum v Lucernu připravilo celoroční výstavu automobilů... a pak že Švýcarsko je zemí bank, sýrů a čokolády.

K početné skupině českých novinářů se také letos přidala pětičlenná výprava redakce Auto.cz Větší tým vyslala snad jen jedna z českých televizních stanic. Většinu toho co jsme v Ženevě viděli nyní uvidíte také. Brány ženevského autosalonu na stránkách Auto.cz se právě otvírají.

Libor Zezulka
Diskuze (0)