Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští elektromobil Mercedesu? Nejspíše půjde o vlajkový sedan EQS

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Elektrická rodina stříbrných šípů ukázala před pár dny svého prvního člena. Crossoverem EQC ovšem ofenziva elektromobilů nekončí. Už nyní se spekuluje, který model bude následovat.

Mercedes minulý týden odstartoval boom své nové elektrické rodiny prvním členem v podobě SUV EQC. Ze špionážních snímků i oficiálních informací však víme, že tímto stuttgartská automobilka zdaleka nekončí a chystá další elektromobily.

Britský Autocar s odkazem na své zdroje informuje, že příštím přírůstkem bude vlajkový sedan umístěný vedle třídy S. EQS má být více podobné CLS a posazené na zcela nové platformě.

Na technické podrobnosti je stále ještě příliš brzy, avšak hovoří se o pohonu prostřednictvím dvou elektromotorů (jeden na každé nápravě) s obdobnými parametry, jaké má i EQC. Připomeňme, že elektrický crossover nabízí výkon 300 kW (402 k) a 765 N.m točivého momentu.

Předpokládá se, že výrobu obstará továrna Daimleru v Sindelfingenu nedaleko Stuttgartu, zatímco produkci EQC zajišťuje závod v Brémách. Připravuje se i na dodávky, jejichž výroba začne příští léto. Na elektrický vlajkový sedan EQC se prý můžeme těšit kolem roku 2020, což je přibližně stejná doba, kdy se Mercedes chystá představit i kompaktní elektrický hatchback, zřejmě EQA.

Tohle všechno je pro německou značku stále teprve začátek. Vedle elektromobilů se počítá i s plug-in hybridy a mild hybridy. Když si Mercedes všechny tyto varianty sečetl, vyšlo mu pro nadcházející roky nějakých 130 elektrifikovaných vozidel.

Řadu EQC, EQS a EQA může v budoucnu rozšířit třeba kompaktní sedan, který by nejen na zámořských trzích vyzval Teslu model 3. Hovoří se i o kompaktním crossoveru velikostně odpovídajícímu GLB či elektrickém sportovním voze utvořeným pod hlavičkou AMG.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)