Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej zážehových vozů v EU překonal naftové. Sami si tím však škodíme

redakce AUTO.CZ
Diskuze (135)
Převaha vznětových motorů v EU končí. V první polovině roku je prodejně překonaly zážehové motory.

Prodej aut se zážehovým motorem v 15 starších zemích Evropské unie v první polovině letošního roku poprvé od roku 2009 překonal prodej vozů s naftovým motorem. Prodej benzinových vozů vzrostl o téměř deset procent na 3,66 milionu, zatímco prodej naftových o čtyři procenta klesl a dosáhl 3,49 milionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Evropský svaz výrobců automobilů (ACEA).

Naftové vozy měly na celkovém prodeji v pololetí podíl 46,3 procenta, zatímco ty zážehové 48,5 procenta. Zbývajících 5,2 procenta připadá na vozy s alternativním pohonem, tedy hybridní, elektrické či na zemní plyn. Jejich prodej se zvýšil o více než 35 procent na téměř 393.000.

"Alternativní pohon bude nepochybně hrát stále větší úlohu v dopravním mixu a všichni evropští výrobci do něj masivně investují," uvedl generální tajemník ACEA Erik Jonnaert. Dodal ale, že je nutné také podpořit zájem zákazníků o nákup těchto vozů, například zavedením pobídek a rozvojem dobíjecích stanic v celé EU.

ACEA ale rovněž upozornila, že přesun od naftových k zážehovým autům zvyšuje emise oxidu uhličitého (CO2) a ohrožuje plány na snížení těchto emisí. Naftové vozy totiž vypouštějí méně CO2 než ty zážehové. Jonnaert uvedl, že politici si musejí být vědomi toho, že náhlý posun od naftové technologie k benzinu povede k nárůstu emisí CO2. Aut na alternativní pohon sice procentuálně přibývá rychle, ale jejich podíl na celku zůstává nízký.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (135)
Avatar - Emel
2. 10. 2017 15:38
Re: jo, takze abychom prenesli produkci CO2 ze silnic do ele
A co ti říká slovo "svoboda"?
Avatar - Emel
2. 10. 2017 15:37
Re: jo, takze abychom prenesli produkci CO2 ze silnic do ele
Silná auta zavřít do rezervace, pak už stačí to celé správně centrálně naplánovat a každému říct, jaké že ty jeho skutečné potřeby jsou, aby si náhodou nekoupil silnější auto. Občas se nestačím divit :-O
Avatar - woody-alien
2. 10. 2017 08:43
Re: Aha
No ty kráso, z tebe by mělo kontrolní oddělení FÚ radost. Tak z benzínu se silniční daň nevybírá. >:D

Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen „vozidla“)
a) registrovaná v České republice,
b) provozovaná v České republice a
c) používaná
1. poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, nebo
2. poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů.
Avatar - Ada je zase tady
2. 10. 2017 08:08
Re: Hluboká pravda
Kydy. Stačí se podívat na realitu sem: [odkaz]
Avatar - Ada je zase tady
2. 10. 2017 08:04
Re: Zdaňte muzeální motory!
marketingové kecy :no: