Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Průhledné sloupky Jaguaru řeší zhoršující se výhled z vozů (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Společnost Jaguar Land Rover představila systém 360 Virtual Urban Windscreen , která využívá průhledných střešních sloupků. Řidič tak má výtečný výhled do všech stran.

Střešní sloupky automobilů jsou čím dál silnější, zejména kvůli nutnosti lépe ochránit posádku při nehodě. Omezený výhled však rovněž není zrovna bezpečný, Jaguar Land Rover se s tím tedy rozhodl bojovat. Firma představila koncept průhledných sloupků využívající technologii head-up displeje.

Ve zkratce se jedná o sloupky, které na sobě mají obrazovky, na které se přenáší živý obraz z kamer, jež pokrývají mrtvé úhly, kam řidič nemůže přes sloupek vidět. Při kombinaci průhledných sloupků s pokročilým head-up displejem je pohyb chodců, cyklistů a dalších účastníků provozu řidiči zvýrazněn varováním, které se virtuálně objeví na čelním okně vozu. Systém samočinně zprůhlední levé nebo pravé sloupky v případě, že řidič změní směr jízdy, otočí se přes rameno během předjížděcího manévru, nebo se vůz začne blížit ke křižovatce. Cílem je zvýšit bezpečnost.

Jaguar Land Rover také vyvíjí systém Follow-Me Ghost Car Navigation. Ten slouží k nejefektivnějšímu způsobu, jak navigovat řidiče do konkrétního místa. Promítá totiž virtuální obraz vozu před řidičův automobil, aby jej mohl zatáčku za zatáčkou následovat do cíle.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)