Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Audi TT (+ video)

Aleš Jungmann
Diskuze (17)
Třetí generace klame tělem: vše nasvědčuje tomu, že bude lepší, než možná čekáte! Podívali jsme se jí na zoubek.

Živé setkání s novým TT nebylo tak dechberoucí, jak možná slibovaly oficiální fotografie. Ano, TT viditelně dospělo a není už oním vysmívaným sporťáčkem pro bohaté paničky a fotbalisty, nicméně designéři možná mohli být o něco odvážnější. Zejména zadní část působí (i přes plně diodové svítilny) poněkud fádně, či řečeno jinými slovy konzervativně. Na druhou stranu, proč měnit velmi úspěšný model?

Přední část je z jiného, modernějšího těsta. Ostře řezané světlomety, hranatější maska a velké otvory pro vstup vzduchu jakoby říkaly „jsem tu a jsem zlé Audi“. Takový menší bráška supersportu R8; minimálně při pohledu do zpětného zrcátka.

Naprosto úchvatný je interiér, konkrétně řešení palubní desky. Moderní technika se zde skloubí s chytrými nápady: tak například ovládání klimatizace je přímo v prostředních kulatých ventilátorech, vyhřívání sedadel pak najdete ve výdechu ventilátoru u dveří. Chytré, designově čisté, intuitivní...skvělé. Navíc tyto výdechy vypadají jako větrák kompresoru leteckého motoru, což se ke sportovnímu auto jednoznačně hodí. Klobouk dolů, Audi!

Přístrojový štít je plně digitální, zastane tak i funkci multifunkčního displeje pro multimédia včetně rozhraní MMI. Nepřekvapí, že řidič si může přepínat mezi různými režimy zobrazení, zatím vrcholné provedení TTS má navíc další sportovní mód, kde hraje prim otáčkoměr. Trochu jako u nového Lamborghini Huracán. Displej před řidičem má úhlopříčku 12,3 palce, rozlišení 1 440 x 540 pixelů a je samozřejmě plně barevný.

Řidič se nemusí nikam „strefovat“, všechna tlačítka jsou velká, po ruce a dobře se mačkají. Pokud byste přeci jen chtěli slyšet i něco negativního, máme pro vás zatím asi jednu jedinou, u sportovního auta méně podstatnou věc: pouze jeden držák na nápoje ve středovém tunelu; resp. absenci více odkládacích ploch. Velmi se těšíme na klasický redakční test, uvidíme, zda se po delším používání bude interiér stále tak skvěle.

Pozice za volantem je velmi příjemná; uvolněná a přitom sportovní. Hlavní zásluhu na tom mají velmi pohodlná sedadla se stavitelnou délkou sedáku a relativně měkkým opěradlem, které však díky tuhým, výrazným bočnicím nabídne odpovídající boční vedení v zatáčkách.

I v této generaci zůstává koncepce sedadel 2+2, zavazadlový prostor je zvětšil o 13 litrů na celkových 305 l. Jeho rozměry jsou 81 centimetrů na délku a 100 centimetrů na šířku, což není špatné, výraznější užitnou hodnotu však kazí malá výška po plato, která není větší než 37 centimetrů a směrem vzad se dále snižuje.

Audi TT třetí generace má svůj konstrukční základ v modulární platformě MQB. Rozvor se oproti minulé generaci zvětšil o 37 milimetrů na 2.505 mm, což při celkové délce 4,18 metru (o 2 cm kratší), znamená, že TT má nyní výrazně kratší převisy. Výška 1353 mm zůstává nezměněna.

Karoserie znamená další technologický posun. 17 % její hmotnosti tvoří výlisky z vysokopevnostní oceli, prahy a rám střechy tvoří hliníkové profily. Z hliníku je také střecha, dveře, obě kapoty a boční povrchové díly. Mezigeneračně proto Audi TT zhublo 50 kg, přičemž už předchozí model, využívající také hliníkové karosářské díly, byl o 90 kg lehčí než původní TT.

Základním motorem bude 2.0 TDI o výkonu 135 kW s manuální převodovkou a pohonem předních kol. Agregát s točivým momentem 380 Nm splňuje emisní normu Euro 6 a v průměru spálí 4,2 l/100 km, díky tomu si vysloužil označení ultra. Z 0 na 100 km/h zrychlí za 7,2 s a nejrychleji jede 235 km/h.

Benzinové Audi TT 2.0 TFSI má 169 kW a 370 N.m, nejrychleji jede 250 km/h, kdy zasahuje elektronický omezovač. Na stovku zrychli s manuální převodovkou a přední poháněnou nápravou za 6,0 s; kombinace dvouspojkové skříně S tronic a pohonu všech kol znamená sprint na 100 km/h za 5,3 sekundy. Vrcholem řady je TTS s dvoulitrem o výkonu 228 kW. Točivý moment je ještě o 10 Nm vyšší, standardem je pohon všech kol a na výběr je mezi manuální převodovkou a dvouspojkovou S tronic s funkcí launch control. Akcelerace z 0 na 100 km/h trvá jen 4,7 sekundy, řidič se navíc může těšit z laděného výfuku, který se díky speciálním klapkám může přepínat mezi normálním a sportovním zvukem.

Video se připravuje ...

Aleš Jungmann
Diskuze (17)
Avatar - poterienko
6. 3. 2014 21:59
Re: Pro manželky a milenky podnikatelů
Aha..tak za 200 by si mohl sehnat nějaké starší TT :-D.
Avatar - šmoula nešika
6. 3. 2014 20:45
Re: Pro manželky a milenky podnikatelů
V letošních diskusích psal topper o rodičovic feldě, ale prý by si teď chtěl koupit něco mladšího tak do 200 000.
Avatar - poterienko
6. 3. 2014 20:00
Re: Pro manželky a milenky podnikatelů
Co ty máš vlastně za auto?
6. 3. 2014 16:26
Re: líbí
Dosluhujici TT mozna neni ryzim sportovnim autem, ale pravdou je, ze z velkoseriovych modelu teto tridy bylo z pohledu dosahavane dynamiky nejblizsim konkurentem Caymana. Navic do kufru maloktereho kupe teto kategorie vmestnas kompletni lyzarskou vybavu ci bike.
6. 3. 2014 15:52
Re: Jak velkou to ma nadrz?
Tohle lze obejít volitelnou větší nádrží. ;-) Vycházím z toho, že jde o MQB. I když větší auta (jako Passat) pravděpodobně dostanou větší nádrž. Pokud se tedy budou držet stejného receptu, tak auta s Haldexem budou mít 55 litrovou a auta bez něj 50 litrovou.